Catalunya Diari
Imatge de la riera d'Alforja, al límit

Situació crítica a Cambrils amb les rieres al límit pels aiguats torrencials

L’aigua no para de caure amb molta força i les rieres de Maspujols i d'Alforja estan a punt de desbordar-se

Els aiguats torrencials que ens està portant la forta llevantada aquest dimarts estan posant al límit la comarca del Baix Camp, on els aiguats torrencials fa hores que cauen ininterrompudament i s’està acumulant moltíssima aigua en poca estona. La situació és especialment crítica a Cambrils, on les rieres que hi conflueixen han crescut de forma sobtada i estan a punt de desbordar-se. La de Riudecanyes i la de l’Alforja estan posant en un greu perill tota la població, ja que el cabal no para de créixer i l’aigua baixa amb molta força i ja topa amb la part de dalt dels ponts.

I és que les pluges estan deixant quantitats espectaculars en poca estona, tant a la zona de Cambrils com a les muntanyes, on es troben les capçaleres de les rieres i rius. Ja s’han acumulat 163 l/m² a Pratdip, 150 a Cambrils, 132 a Prades, 132 a Riudoms o 120 a la Mussara. Tot plegat està aportant molta aigua als rius i rieres que en breus seran incapaços de suportar tanta aigua i corren el perill de desbordar-se.

Un cotxe, atrapat per l'aigua sota un dels ponts de Cambrils
Un cotxe, atrapat per l'aigua en un dels ponts de Cambrils | Cedida

De fet, gran part de la població es troba amb els carrers tallats pel perill de desbordament i les greus inundacions, mentre que hi ha molts talls de llum que afecten, almenys, a 9.000 usuaris. A més, un vehicle ha quedat atrapat per l’aigua en un pont del costat de la riera de l’Alforja. Una situació crítica que feia molts anys que no es vivia a Cambrils.

Amb el record dels aiguats del 94

Aquest fort temporal arriba just quan fa pocs dies es complien els 25 anys dels fatídics aiguats de l’any 1994 que van causar diversos morts i van desbordar els rius i rieres de tot el Camp de Tarragona, amb especial afectació a la riera de l’Alforja, que va desbordar-se i va inundar tot el municipi.

Imatge del riu Francolí completament desbordat al seu pas per Tarragona
Imatge del riu Francolí completament desbordat al seu pas per Tarragona | AA.VV. Residencial Palau

Unes pluges torrencials les d'aquell 10 de novembre de l’any 1994 que van deixar quantitats d’entre 200 i 400 l/m², especialment a les muntanyes  on neixen els rius i rieres, raó per la qual les conseqüències van ser catastròfiques.

Pocs dies després d’aquella efemèride, Cambrils i part del Baix Camp afronta una situació semblant, amb una important entrada de vents marítims que, quan xoquen amb les muntanyes, generen núvols de tempesta que es retroalimenten i no paren de deixar precipitacions.

Aspecte que tenia la Plaça de la Vila, negada de fang, després de l'aiguat
Aspecte que tenia la Plaça de la Vila, negada de fang, després de l'aiguat | AMCAM

Les pluges torrencials continuaran

La mala notícia és que la llevantada no ha acabat i encara queda el plat fort del temporal. Les tempestes segueixen estàtiques al Baix Camp, però ja s'apropa una nova massa de pluja pel sud de Catalunya que, al llarg de la nit i matinada, escombrarà tot el territori amb aiguats torrencials i fortes ventades. Es poden superar els 200 l/m² al Baix Camp amb facilitat en tot l'episodi,  mentre que a la resta del litoral, prelitoral i nord-est també hi haurà pluges molt fortes d'entre 100 i 200 l/m² aquesta propera nit.

Una situació molt crítica que haurem d'anar seguint amb molta atenció, perquè el temporal pot fer molt mal. Precaució especialment amb el cotxe, tot i que  Protecció Civil recomana no conduir aquesta nit, especialment en zones properes a rius i rieres.