Catalunya Diari
Catalunya en alerta màxima per aiguats torrencials

Catalunya en alerta màxima per una perillosa gota freda

Les pluges més fortes s’esperen entre dilluns a la nit i dimarts al matí amb aiguats torrencials a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona

Alerta màxima aquestes properes hores a Catalunya per una gota freda potencialment perillosa que podria causar molts problemes. Les pluges més fortes s’esperen entre dilluns a la nit i dimarts al matí a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona amb alguns aiguats torrencials, però pot ploure amb força a moltes altres comarques i dimarts seguiria el temps força mogut.

L’arribada d’un embossament d’aire molt fred en altura, impropi per aquestes dates, xocarà de ple amb l’aigua molt calenta del Mediterrani i provocarà tempestes fortes o molt fortes que poden anar acompanyades d’intenses ventades, pedra o calamarsa i de caps de fibló al mar. 

Aquests fenòmens severs són especialment probables al litoral i prelitoral de Barcelona i sud de la Costa Brava, on l’alerta és màxima, de color vermell,  segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que també té en alerta gran part de Catalunya en aquest sentit. Poden caure més de 20 l/m² en tan sols 30 minuts o acumular-se molt puntualment més de 100 l/m² en tot l’episodi: 

Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dimarts
Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dimarts | Meteocat

 

Això fa pensar que hi podria haver aiguats torrencials molt importants a zones tan poblades com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), fent baixar rieres amb força arreu a molts punts amb greus efectes pel vent i inundacions freqüents. Els aiguats poden arribar a coincidir amb la sortida de molta gent a treballar a primera hora del matí. Una situació, sens dubte, de perill que haurem d’anar seguint amb molta atenció. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla INUNCAT i demana a la ciutadania màxima precaució.

Aquests aiguats també poden aparèixer a la resta de la costa i gran part de les comarques de Barcelona i Girona, tot i que la probabilitat és més baixa. On menys plourà de moment serà a les comarques de Lleida, on el temporal hi passarà més de puntetes, i al sud de Tarragona. El vent de mestral i tramuntana poden impedir que l’aigua arribi amb ganes a les Terres de l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i l’Alt Empordà, però la borrasca és tan petita que un petit moviment seu pot fer variar molt la previsió en aquests punts. 

La resta de la jornada, el temps estarà molt mogut amb ruixats ja més dispersos i probablement menys intensos a qualsevol punt de Catalunya, especialment a la costa, prelitoral, Pirineu i Prepirineu. No es descarta alguna tempesta forta, i amb el pas de les hores la inestabilitat més important es traslladarà al sud de Catalunya, però ja més debilitada.

Catalunya en alerta màxima per aiguats torrencials
Catalunya en alerta màxima per aiguats torrencials | Arxiu

 

Ambient sobtat de tardor i neu al Pirineu

Pel que fa a les temperatures, la clatellada serà important i, juntament amb el cel ennuvolat i les pluges, faran que tinguem un ambient més propi de la tardor que no pas de principis de setembre.  La majoria de màximes es mouran entre els 17º i 22º tan sols, potser més altes a Ponent i sud. Al Pirineu aquest descens serà més acusat i els valors es mouran entre els 15º i 20º.

Tot plegat farà que la cota de neu es desplomi de forma sobtada i es pugui veure nevar a la serralada pirinenca al voltant dels 2.500 metres, tot i que aquesta cota pot arribar a baixar fins als 2.200 de forma puntual. Així, és probable que, a 10 de setembre, tinguem la primera enfarinada de la temporada, molt primerenca. 

L'ambient serà de tardor a gran part de Catalunya aquest dimarts
L'ambient serà de tardor a gran part de Catalunya aquest dimarts | Arxiu

 

 

Vent fort i temporal marítim

Pel que fa al vent, la tramuntana i el mestral seran forts a l’Empordà i l’Ebre, però el gregal i el llevant també es deixaran sentir amb ganes a gran part de Catalunya, especialment al litoral i prelitoral. Tot plegat farà que el mar estigui molt alterat amb un temporal marítim a tota la costa que pot provocar onades de més de 2,5 metres d’altura, inclús de 4 metres. Eviteu apropar-vos al mar per evitar ensurts.

El temporal de mar serà important a tota la costa catalana

 

Dimecres encara mogut fins al migdia

Pel que fa al dimecres, 11 de setembre i festiu a Catalunya, fins a mig matí encara poden caure xàfecs al litoral i prelitoral, però a partir del migdia el temps millorarà clarament i sembla que tindrem una Diada molt tranquil·la amb més estones de sol i ambient més aviat fresc per l’època, tot i que les temperatures ja remuntaran una mica. No es descarta que, de cara a finals de setmana, la pertorbació torni a Catalunya amb noves pluges.