Catalunya Diari

Arriba de ple la tardor amb un inici de setmana amb ruixats i davallada de la temperatura

El temps farà un canvi radical i aquesta setmana deixarem enrere l’ambient més estiuenc per entrar en un temps de ple tardor. Les temperatures cauran en picat i arribaran pluges

Aquest canvi de temps radical i l’arribada de cop de la tardor ja fa dies que l’anunciem. Passarem d’un diumenge dominat bàsicament pel sol, tot i que els núvols costaners no han acabat de marxar del tot, a un temps més tapat, més plujos i també més fresc de cara el dilluns. Ara bé, a partir del dimarts, el fred de tardor s’imposarà de ple a tot el territori català.

El dilluns arrencarà la jornada amb un cel tapat al litoral i al prelitoral, mentre que a l’interior hi haurà més estones de sol. Ara bé, a partir de migdia, els núvols s’estendran arreu i es mantindrà així la resta de la jornada. I amb l’augment de la nuvolositat  també arribaran les pluges.

Durant el matí no es descarta que s’escapin alguns plugims febles i poc importants  a la costa a causa dels núvols baixos compactes. Ara bé, amb el pas de les hores, sobretot a partir de migdia i a la tarda, la inestabilitat anirà a més.

Arribaran pluges aquest dilluns, les més freqüents cauran a l'oest del territori  | Jordi Rodoreda

 

Això portarà que els ruixats i els xàfecs siguin més destacables. Les zones on seran més freqüents serà les comarques de la meitat oest, cap a Lleida i Tarragona, tot i que a mesura que avancis les hores també arribaran a altres punts de Barcelona i Girona, sobretot de cara al final del dia i a la nit del dimarts. A més, no es descarta que puntualment fins i tot hi hagi algunes tempestes disperses.

Amb el pas del sistema frontal, el vent també s’enfortirà a les cotes elevades del Pirineu i del Prepirineu, on podran haver-hi algunes ventades fortes. A més, en aquests sectors, per sobre els 2.000 metres podria nevar feblement.

Temperatures a la baixa amb fred de tardor

El canvi de temperatures serà notable a inicis de setmana, sobretot durant la jornada del dimarts quan l’aire fred tindrà temps d’arribar a totes les comarques. De moment, els termòmetres aquest dilluns es mantindran una mica més baixos que el diumenge, entre 2 º i 3º, amb màximes que rondaran entre els 21º i 26º en molts punts.

Però de cara el dimarts, els models indiquen que el descens serà moderat, entre 4º i 6º respecte al dilluns, llevat de les Terres de l’Ebre on el vent farà que no sigui tan acusada la baixada de la temperatura.

Variació de la temperatura màxima entre dilluns i dimarts
Variació de la temperatura màxima entre dilluns i dimarts | AEMET

 

D’aquesta manera, en alguns punts, especialment de l’interior del territori, la temperatura haurà baixat 10º entre aquest diumenge i el dimarts, amb màximes que costarà que passin dels 20º. A poblacions més costaneres, les màximes quedaran pròximes als 23º o 24º. Ambient doncs, plenament de tardor  i amb gran contrast amb aquest temps més estiuen que encara ha fet aquest diumenge.

La tardor no marxarà

A partir de dimarts, els valors dels termòmetres es mouran en temperatures pròpies per l’època de l’any, fins i tot, entre dimarts i dimecres enregistraran màximes més baixes que la mitjana d’un mes d’octubre. A mesura que avanci la setmana pujaran lleugerament però es quedaran en temperatures de tardor.

Es mantindran l'ambient de tardor durant la resta de setmana | Arxiu

 

Pel que fa al temps, es mantindrà estable durant la resta de setmana, tot i que l’arribada de fronts atlàntics pel nord de la península  farà que els cels no estiguin completament assolellats. La situació més inestable i amb pitjor temps de moment sembla que arribaria de cara a finals de setmana, entre dissabte i diumenge, on podria arribar una altra pertorbació amb més pluges. Encara queden dies perquè es confirmi aquest canvi de temps, però caldrà anar seguint la situació durant les pròximes jornades.

També et pot interessar...