Catalunya Diari
Imatge d'un dia de pluja al Pirineu

Pluges, vent, sol i poc fred: temps boig el cap de setmana en què arriba l'hivern

Les restes de la borrasca Elsa portarà canvis sobtats en poques hores. Divendres hi haurà ruixats i després la notícia serà el fort vent. Diumenge entrem oficialment a l’hivern

El temps estarà ben mogut aquests propers dies, però sobretot molt boig, ja que el pas de les restes de la borrasca atlàntica Elsa farà que la situació canviï radicalment diverses vegades en poques hores. Entre la nit de dijous i divendres, les pluges arribaran a molts punts amb vent del sud, però fora del Pirineu seran força febles. Dissabte encara serà dia mogut i a la nit i durant la matinada de diumenge la notícia serà el fort vent, mentre que l’últim dia del cap de setmana serà assolellat. Les temperatures patiran alts i baixos abans d’un Nadal atípicament càlid. Recordem que diumenge a primera hora entrem oficialment a l’hivern. 

Mapa de previsió del temps del divendres 20 de desembre del 2019 al matí
Mapa de previsió per a la matinada i matí de divendres | Catalunya Méteo

Divendres amb vent i pluges, però febles fora del Pirineu

Entre dijous a la nit i divendres al migdia, arribaran dues tongades de precipitacions que regaran gran part de Catalunya, però en general seran ruixats febles que passaran a gran velocitat i no deixaran gaires quantitats.

No obstant, l’excepció serà el Pirineu, on les pluges seran abundants i, localment, poden deixar entre 50 i 100 l/m², sobretot al vessant lleidatà. La cota de neu estarà alta, entre 1.600 i 1.800 metres, podent-se acumular mig metre de neu nova a partir dels 2.000. La tarda quedarà insegura però amb menys ruixats en un dia molt variable. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades alertes per pluges molt abundants de fins a 100 l/m² al Pirineu i Prepirineu:

Mapa que mostra les alertes activades per fort vent a Catalunya el divendres 20 de desembre del 2019
Mapa d'alertes per fort vent divendres | METEOCAT

Pel que fa al vent, bufarà de sud i, sobretot durant la matinada i matí, pot manxar amb força a la costa, sobretot entre Barcelona i Girona, cotes altes del Pirineu, Vall d’Aran i zones elevades de la resta del territori. En aquest sentit, el SMC ha activat l’alerta per fortes ventades a diverses comarques, així com per molt mala mar amb onades de fins a 4 metres per aquest temporal.

Mapa d'avisos per acumulacions de pluja de fins a 100 l/m² a Catalunya el divendres 20 de desembre del 2019
Mapa d'avisos per acumulacions de fins a 100 l/m² divendres | METEOCAT

Dissabte encara mogut a l’espera del vent més fort

Dissabte ens llevarem encara amb alguns ruixats dispersos que, ben bé fins migdia, poden aparèixer a diversos punts, però sobretot a les comarques de Lleida i, especialment, al Pirineu occidental. Serà un dia molt canviant i de cel variable, amb precipitacions que aniran clarament a la baixa, passant el relleu al vent.

Mapa de previsió del temps del dissabte 21 de desembre del 2019
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

I és que entre el vespre i nit de dissabte i diumenge al matí, el vent de ponent entrarà amb força  i bufarà amb moltes ganes al Camp de Tarragona, Ponent, sud de la Catalunya Central, Altiplà Central, Terres de l’Ebre i àrea de Barcelona. Un nou temporal de vent que deixarà ràfegues d’entre 60 i 80 km/h a molts punts i més de 100 km/h localment al sud. Molt de compte en aquest sentit.

Diumenge amb menys vent i més radiant

El vent anirà a la baixa al matí però no acabarà de desaparèixer a la meitat sud de Catalunya diumenge, tot i que les ràfegues ja no seran fortes. La ventada s’endurà la majoria dels núvols i quedarà un dia força radiant i agradable per aprofitar. Serà, sens dubte, el dia amb el millor temps del cap de setmana. De fet, serà la primera jornada oficial de l'hivern, estació que arribarà a les 05:19h de la matinada. 

Mapa de previsió del temps del diumenge 22 de desembre del 2019
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Muntanya russa dels termòmetres abans d’un Nadal ‘càlid’

Pel que fa a les temperatures, viuran una muntanya russa per culpa del canvi constant de vents. Entre divendres i diumenge hi haurà baixades i pujades constant, si bé de nit el fred serà molt contingut i de dia seguirà la bonança atípica per l’època. Tot plegat abans d’una setmana de Nadal en què els termòmetres pujaran clarament i tindrem valors clarament superiors als que tocaria, amb unes festes ‘càlides’ tenint en compte les dates amb màximes de fins a 20º en alguns punts.  Poca aigua s’espera els següents dies, amb canvis potser de cara a Cap d’Any.