Catalunya Diari
Els intervals de núvols aniran a més els propers dies

Dimecres segueix l’ambient molt fred a primeres hores i els núvols aniran a més

Les glaçades tornaran a ser intenses a l’interior amb algunes boires però al migdia l’ambient quedarà més suau. Divendres arribaran pluges generals

Aquest dimecres ens llevarem amb un ambient molt fred altre cop.  Les glaçades seran intenses a l’interior i, puntualment, com ja ha passat durant la jornada de dimarts, podrien arribar a la mateixa línia del litoral a la Costa Brava.

Al llarg del matí d’aquest dimecres, començaran a aparèixer núvols alts  que amb el pas de les hores s’estendran a molts indrets  del país enterbolint el cel, però sense produir més conseqüències. Seran el preludi d’un canvi de temps molt més destacable que esperem de cara a finals de setmana.

Com és típic en aquestes situacions prefrontals,  el vent de garbí es començarà a reforçar a les comarques de Girona, on puntualment es podrien superar els 60 km/h a la Garrotxa.  Malgrat que la temperatura serà més suau, el vent incrementarà la sensació de fred en aquests indrets.

Dijous serà un dia d’impàs  amb una nit ja menys freda i alguns ruixats inconnexos al matí que passaran ràpid. Sembla que durant la  tarda dominarà el sol  en general amb vents de garbí que s’aniran enfortint amb el pas de les hores. Temperatures a l’alça.

Els intervals de núvols aniran a més els propers dies
Els intervals de núvols aniran a més els propers dies | Alfons Puertas

Ambient de rigorós hivern de nit

Aquest dimecres les temperatures mínimes  es mantindran sense canvis del prelitoral cap a l’interior o inclús podrien baixar més en alguna fondalada. D’altra banda,  començaran a pujar  en indrets costaners de Barcelona i Tarragona.

Alguns valors podrien tornar a  fregar els -10ºC en alguna vall pirinenca com la Cerdanya, però la majoria de valors se situaran  entre els -4 i -8ºC. Fora del Pirineu, tant al pla de Lleida, com a la Catalunya central i al prelitoral nord, les glaçades també seran intenses i la majoria de valors quedaran entre els 0 i els -5ºC.

Només a la línia de la costa i cap al prelitoral de Tarragona quedaran al marge de les glaçades. Tot i això, també farà fred i les temperatures mínimes quedaran positives al voltant dels 5ºC. 

D’altra banda, les temperatures màximes pujaran i es fregaran els 17ºC a les comarques de Girona, on els vents de garbí arribaran més reescalfats. A la resta es mantindran sense canvis, entre 10 i 14ºC a l’interior i entre 14 i 16ºC a la costa.

Els mapes segueixen confirmant un episodi de pluges a finals de setmana

Les pluges arribaran a partir de divendres a tot arreu
Les pluges arribaran a partir de divendres a tot arreu | Arxiu

Sembla que entre divendres i dissabte, un front atlàntic es reactivarà quan arribi al Mediterrani i formarà una petita borrasca entre la costa catalana i Balears que ens enviarà vents del sud més càlids però també més humits.

Si acaba sent així, divendres a partir del migdia hauríem de parlar de precipitacions intenses a tot Catalunya. En un primer moment afectarien la meitat oest, però a mesura que avanci la tarda també afectarien la meitat est del país.  Segons els mapes d’avui, l’episodi de pluges s’allargaria fins a les primeres hores de dissabte.

El vessant sud del Pirineu pot rebre un nou ‘paquet de neu’

A causa que es tracta d’una situació de sud, la cota de neu pujarà clarament respecte a les darreres situacions fins a situar-se al voltant dels 1.600 metres.  Tot i això, sembla que la nevada al vessant sud del Pirineu podrà ser espectacular, mentre que a la cara nord serà més feble, a diferència del darrer temporal de neu.

A estacions d’esquí com Port del Comte, Boí-Taüll, Port-Ainé, Espot, La Molina, Masella i d'altres del vessant sud, es  podrien acumular més de 50 centímetres de neu nova per sobre de 1.900 metres. Caldrà seguir-ho. 

També et pot interessar...