Catalunya Diari
Les pluges escombraran tot Catalunya

Alerta per pluja i vent: temporal a tot Catalunya fins dissabte

Les pluges cauran entre divendres a la tarda, 22 de novembre, i dissabte 23 a la matinada amb algun aiguat. Les ventades seran fortes a la meitat sud i el temps millora clarament diumenge

Canvi radical de temps al llarg de les properes hores  amb l’arribada d’una borrasca atlàntica que es reactivarà quan arribi al Mediterrani. Estem a les portes d’un temporal de pluja que començarà especialment a partir del migdia i tarda del divendres, 22 de novembre, que escombrarà tot el territori i que deixarà alguns aiguats al litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, en aquests dos darrers punts amb una nevada important a les cotes altes. La pluja caurà fins a la matinada de dissabte, dia 23, quan no farà net amb ventada important al sud,però diumenge tindrem una clara millora amb menys fred.

Les pluges escombraran tot Catalunya
Les pluges escombraran tot Catalunya | Arxiu

Pel que fa a les pluges, al matí ja poden caure ruixats dispersos al vessant sud del Pirineu, litoral i nord-est, però tan sols serà l’aperitiu del que arribarà a partir de la tarda, amb una tongada de pluges generals que començaran pel sud i Ponent i que fins a la matinada escombraran tot el territori  de sud-oest a nord-est.

Mapa de previsió a partir de la tarda i vespre de divendres
Mapa de previsió a partir de la tarda i vespre de divendres | Catalunya Méteo
 

Alerta per forts aiguats

Quan més pluja s’espera és entre el vespre i la nit, amb alguns aiguats i tempestes puntuals a zones del litoral, prelitoral, nord-est, Pirineu i Prepirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per precipitacions intenses que deixin més de 20 litres en tan sols mitja hora en algunes zones:

Mapa d'alertes per fortes pluges divendres al vespre
Mapa d'alertes per fortes pluges divendres al vespre | Meteocat

La majoria de registres es mouran entre els 15 i 25 l/m², localment més, però on sembla que menys aigua s’espera és a les Terres de l’Ebre i Ponent, tot i que també hi plourà amb quantitats clarament més minses. Els registres més abundants s’esperen a la cara sud del Pirineu i Prepirineu.

Nevada important a gran part del Pirineu

El fet que les precipitacions més importants caiguin al vessant sud del Pirineu i Prepirineu coincidirà amb una pujada de la cota de neu a causa de l’entrada de vents del sud. D’aquesta manera, la nevada, que començarà a 1.200 metres, pujarà fins als 1.600 i, posteriorment, inclús 2.000 metres. 

Els vents del sud també provocaran que les precipitacions s’encallin en tota aquesta àrea muntanyosa, podent deixar 30, 40 o més litres en tot l’episodi. Això fa pensar que es pot acumular fins a mig metre de neu nova a les cotes més altes. Compte també amb els forts cops de vent als cims, així com en altres zones de muntanya del territori i a la costa, on també hi ha alertes activades en aquest sentit.

Mapa d'alertes per fort vent divendres
Mapa d'alertes per fort vent divendres | METEOCAT

Dissabte de vent fort i restes de ruixats

A les últimes hores de la matinada de dissabte, les pluges hauran marxat i quedarà un dia de cel variable i restes d’algun ruixat feble i dispers. Serà a partir del migdia i durant la tarda i vespre quan es repetiran els ruixats al Pirineu, Prepirineu i entre Barcelona i Girona, localment amb alguna tempesta. A més estarà molt gris i amb precipitacions a la cara nord del Pirineu, on la cota de neu caurà fins als 1.200 metres.

Mapa de previsió per dissabte
Mapa de previsió per dissabte | Catalunya Méteo

No obstant, la notícia del primer dia del cap de setmana serà la forta ventada de mestral a tota la meitat sud de Catalunya, especialment a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona. A més, la tramuntana també bufarà amb ganes a l’Empordà. El vent bufarà en menor mesura, però també es deixarà sentir, a gran part de les comarques lleidatanes i sud de Barcelona. El SMC té alertes activades a moltes comarques per ventades de fins a 80 km/h a molts punts, però més de 100 km/h al sud.

Mapa d'alertes per fort vent dissabte
Mapa d'alertes per fort vent dissabte | METEOCAT

Clara millora del temps diumenge

De cara a diumenge, el vent encara bufarà als dos extrems del territori però anirà clarament a la baixa, mentre que el sol dominarà arreu amb una marcada millora del temps, si bé quedaran restes d’alguns intervals de núvols al nord-est i al Pirineu sense més conseqüències, tot i que a la cara nord encara caurà alguna gotellada al matí. A més, al vespre arribaran bandes de núvols alts i prims per Ponent i sud.

Mapa de previsió per diumenge
Mapa de previsió per diumenge | Catalunya Méteo

Temperatures més normals per l’època

Pel que fa a les temperatures, pujaran clarament les mínimes i desapareixeran les glaçades de l’interior entre divendres i dissabte, mentre que de dia moltes màximes se situaran entre els 10º i 15º per la presència de núvols. No obstant, diumenge pugen més els termòmetres i alguns valors ja passaran dels 15º amb més bonança. Una normalització de l’ambient que deixa enrere l’hivern que hem tingut els darrers dies. La setmana que ve podríem tenir, inclús, un estiuet  sense més pluges a la vista.