Una gota freda portarà pluges fortes en algunes comarques litorals la pròxima setmana

La setmana començarà amb alguns petits canvis, amb l’ull posat a l’embossament d’aire fred i la seva trajectòria final, que pot provocar xàfecs intensos a les comarques costaneres entre dimarts i dimecres
On probablement plourà més serà a la costa sud catalana | Arxiu

 

Què acabarà fent l’embossament d’aire fred que s’ha despenjat de l’Atlàntic i es troba a l’oest de la Península Ibèrica? Arribarà i afectarà de ple a Catalunya? Hi ha opcions que la setmana que ve visquem un temporal de pluja molt important a les comarques costaneres i al prelitoral, però els models meteorològics dubten molt i no podem concretar si això acabarà passant o només alguns ruixats forts a les comarques tarragonines.

Per ara, avui diumenge, els mapes del temps indiquen que dilluns les pluges no afectaran encara al territori català mentre al centre i sud d’Espanya s’espera una tongada de pluges importants. Entre dimarts i dimecres, segons assenyalen les previsions actuals i per experiència personal, ens esquivarien les pluges més intenses i persistents, que colpejarien fort entre la Comunitat Valenciana i l’oest de les Balears.

Els models meteorològics es contradiuen entre ells, senyal que pot passar qualsevol cosa | @alcantara_alb

 

Temps molt canviant entre la costa catalana i el centre del país. Possiblement podran arribar xàfecs amb cara i ulls a la costa tarragonina i per efecte del fred en alçada creixerien tempestes irregulars a l’interior de Girona i al Pirineu. Com és una borrasca molt petita, els efectes finals no es podran saber fins poques hores abans de dimarts. Que els ruixats s’estenguin més o menys per les províncies catalanes dependrà d’on es situï la part més freda.

Dilluns de transició entre el temps anticiclònic i el possible temporal

Mapa de la previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Demà dilluns veurem els primers símptomes del canvi de temps, en forma de núvols prims que s’afegiran a les nuvolades de tarda que es formin a les zones de muntanya. Continuarà fent força calor, amb màximes per sobre els 30ºC a molts llocs i xafogor intensa a la costa. Fins i tot al final del dia alguna nuvolada considerable por descarregar un xàfec al voltant dels Ports i el delta de l’Ebre. El dimarts empitjorarà el temps àmpliament. 

Després de la gota freda, arribaran més pluges des del nord

A part de les pluges i tempestes localment intenses al litoral i prelitoral de la meitat sud, l’ambient refrescarà força amb màximes fins a 5º més baixes, poca sensació de calor i el vent s’enfortirà a la costa provocant mala mar.

Després d’aquesta primera meitat de la setmana amb un temps molt variable, ruixats, algunes ventades, clarianes i caloreta, l’estiu continuarà desaparegut la resta de dies perquè ens arribarà dijous un front de pluges des del Cantàbric que afectaria sobretot el Pirineu i Lleida. Les temperatures diürnes continuaran frenades i ens visitaria el mestral i la tramuntana.

Oferirem una previsió més concreta del dimarts i dimecres, i de l’altre canvi de temps entre el dijous i divendres, al llarg de les pròximes jornades.

També et pot interessar:

"⛅PREVISIÓ: Canvis a partir de dilluns, amb un diumenge que encara farà molt bo" "🔴PREVISIÓ: Dissabte assolellat amb alguns canvis el diumenge"