Catalunya Diari
Las lluvias más importantes se trasladan al noreste

Una gota freda portarà pluges fortes en algunes comarques litorals la pròxima setmana

La setmana començarà amb alguns petits canvis, amb l’ull posat a l’embossament d’aire fred i la seva trajectòria final, que pot provocar xàfecs intensos a les comarques costaneres entre dimarts i dimecres

Què acabarà fent l’embossament d’aire fred que s’ha despenjat de l’Atlàntic i es troba a l’oest de la Península Ibèrica? Arribarà i afectarà de ple a Catalunya?  Hi ha opcions que la setmana que ve visquem un temporal de pluja molt important a les comarques costaneres i al prelitoral, però els models meteorològics dubten molt i no podem concretar si això acabarà passant o només alguns ruixats forts a les comarques tarragonines.

Per ara, avui diumenge, els mapes del temps indiquen que dilluns les pluges no afectaran encara al territori català mentre al centre i sud d’Espanya s’espera una tongada de pluges importants. Entre dimarts i dimecres, segons assenyalen les previsions actuals i per experiència personal, ens esquivarien les pluges més intenses i persistents, que colpejarien fort entre la Comunitat Valenciana i l’oest de les Balears.

Els models meteorològics es contradiuen entre ells, senyal que pot passar qualsevol cosa: temporal o pluges discretes
Els models meteorològics es contradiuen entre ells, senyal que pot passar qualsevol cosa | @alcantara_alb

 

Temps molt canviant entre la costa catalana i el centre del país. Possiblement podran arribar xàfecs amb cara i ulls a la costa tarragonina i per efecte del fred en alçada creixerien tempestes irregulars a l’interior de Girona i al Pirineu.  Com és una borrasca molt petita, els efectes finals no es podran saber fins poques hores abans de dimarts. Que els ruixats s’estenguin més o menys per les províncies catalanes dependrà d’on es situï la part més freda.

Dilluns de transició entre el temps anticiclònic i el possible temporal

Mapa de la previsió per aquest dilluns
Mapa de la previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Demà dilluns veurem els primers símptomes del canvi de temps, en forma de núvols prims que s’afegiran a les nuvolades de tarda que es formin a les zones de muntanya. Continuarà fent força calor, amb màximes per sobre els 30ºC a molts llocs i xafogor intensa a la costa. Fins i tot al final del dia alguna nuvolada considerable por descarregar un xàfec al voltant dels Ports i el delta de l’Ebre. El dimarts empitjorarà el temps àmpliament. 

Després de la gota freda, arribaran més pluges des del nord

A part de les pluges i tempestes localment intenses al litoral i prelitoral de la meitat sud, l’ambient refrescarà força amb màximes fins a 5º més baixes, poca sensació de calor i el vent s’enfortirà a la costa provocant mala mar.

Després d’aquesta primera meitat de la setmana amb un temps molt variable, ruixats, algunes ventades, clarianes i caloreta, l’estiu continuarà desaparegut la resta de dies perquè ens arribarà dijous un front de pluges des del Cantàbric que afectaria sobretot el Pirineu i Lleida. Les temperatures diürnes continuaran frenades i ens visitaria el mestral i la tramuntana.

Oferirem una previsió més concreta del dimarts i dimecres, i de l’altre canvi de temps entre el dijous i divendres, al llarg de les pròximes jornades.

També et pot interessar: