Catalunya Diari

Adéu a l’onada de calor amb xàfecs i clara refrescada aquest cap de setmana

Divendres la calor afluixarà ja una mica i arribaran núvols i ruixats. Dissabte serà el dia més mogut amb una caiguda en picat dels termòmetres que es mantindrà diumenge

L’onada de calor està esgotant les seves últimes bales a Catalunya, tot i que aquest dijous ha estat el dia amb temperatures més extremes al centre d’Europa amb més de 40º. A partir de divendres, aquest episodi es donarà per tancat a casa nostra amb l’inici d’un descens tèrmic i l’arribada d’alguns ruixats, però serà dissabte el dia més mogut amb més xàfecs a molts punts i una clara refrescada. Diumenge el temps millora amb calor que seguirà moderada.

Pel que fa a les temperatures, divendres encara farà calor i xafogor, però la majoria de termòmetres ja es mouran entre els 30º i 35º,  més baixos al Pirineu i al litoral. Serà dissabte quan les màximes baixaran més de 5 graus en general en comparació a dijous, però al Pirineu el descens pot arribar a ser de més de 10 graus amb fresca durant tota la jornada. Moltes màximes es mouran tan sols entre els 25º i 30º, potser un pel més altes a Ponent, on quedaran molt lluny dels 40º o 41º assolits a principis de setmana. Valors molt inferiors a aquestes xifres a la serralada pirinenca, on farà falta el jersei durant gran part del dia.  

Mapa de temperatures màximes previstes a Catalunya dissabte
Mapa de temperatures màximes previstes a Catalunya dissabte | GFS

De cara a diumenge, es mantindrà aquesta calor molt moderada i, inclús, tindrem valors per sota dels normals per l’època amb ambient molt confortable.  A més, tot i que les dues següents matinades encara seran de molt mal dormir a prop de la costa, a partir de dissabte es podrà respirar millor i la majoria de comarques se situaran amb mínimes per sota dels 20º, inclús amb fresca generalitzada i xafogor que afluixarà molt al litoral. És a dir, passarem d’un extrem a l’altra.

No obstant, el vent de mestral i tramuntana bufarà entre dissabte a la tarda i diumenge al migdia  a les comarques de Tarragona, especialment a les Terres de l’Ebre, i a l’Alt Empordà. En aquests punts,  els termòmetres poden remuntar degut a que aquest vent pot bufar reescalfat.

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

 

Arriben ruixats i tempestes a molts punts

Aquesta refrescada, fruit de l’arribada d’una passa d’aire més fred provinent de l’Atlàntic que escombrarà l’onada de calor sahariana de retorn al nord d’Àfrica, també comportarà un temps molt més mogut. Divendres ja tindrem intervals de núvols arreu i a la tarda arribaran ruixats i alguna tempesta al Pirineu, Prepirineu, Ponent i zona dels Ports, arribant algun xàfec feble al tard a més zones, especialment de les comarques de Tarragona. Pot haver-hi algun patac d’aigua, raó per la qual el Meteocat ha activat alertes a l’oest de Catalunya:

Mapa d'avisos per forts ruixats i ventades aquest divendres
Mapa d'avisos per forts ruixats i ventades aquest divendres | Meteocat

 

Serà sobretot dissabte quan el temps estarà més mogut. Durant tota la jornada, però especialment a la tarda, poden caure xàfecs o tempestes en qualsevol moment del dia a les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu.  Alguna tamborinada pot ser forta i anar acompanyada de calamarsa  a l’interior del nord-est. Un dia força ennuvolat i fresc en aquestes zones.

Mapes de previsió per aquest cap de setmana
Mapes de previsió per aquest cap de setmana | Catalunya Méteo

 

A la resta no es descarta algun ruixat feble, tot i que seran menys probables i hi haurà més clarianes. Diumenge la situació millorarà i el sol s’imposarà a gran part de Catalunya,  però continuaran algunes restes d’intervals de núvols i algun ruixat feble i més aïllat entre Barcelona i Girona.

Temps tranquil sense grans calorades la setmana que ve

A partir de dilluns, els termòmetres remuntaran i el sol s’imposarà en general amb poques excepcions. D’aquesta manera, la propera setmana ens espera un temps de ple estiu sense grans calorades a la vista,  tot i que, com que ens trobem a finals de juliol, tocarà suar durant el dia, però lluny dels extrems de les últimes jornades.

També et pot interessar...