Catalunya Diari
El sol i l'intensa calor dominarán gairebé tota la setmana

La forta calorada continuarà fins dimecres

La nova setmana arrencarà assolellada i tòrrida, tot i que arribaran canvis importants dimecres, en forma de xàfecs sobtats, tempestes i una baixada de les temperatures

L’actual pic de calor continuarà ben bé tota la setmana vinent, malgrat que entre dimecres i dijous un front de pluja i tempestes escombraran les temperatures sufocants transitòriament. Encetarem la setmana amb un temps monòton i assolellat, típic d’estiu, encara que la marinada aixecarà algunes nuvolades empipadores a la costa de la meitat sud fins a mig matí, i al Pirineu tornaran a créixer intents de tempesta. Augmentarà la sensació de calor a bona part del territori.

Els models ensenyen una breu treva a la forta calor el dimecres. Fins llavors continuarem suant de valent durant el dia, fins i tot a l’ombra, i les nits no podrem descansar millor ja que no trobem cap refrescada important a curt termini. Aquest dilluns començarem la setmana amb cels clars i calitjosos, però si apareixeran alguns núvols al litoral sud de Barcelona i el de Tarragona. La probabilitat de ruixats de tarda al Pirineu serà més baixa fins i tot que diumenge.

El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de màximes generals per sobre els 30ºC, a l’interior i Ponent per sobre els 35º i fregant els 39º al Pla de Lleida i a la vall de l’Ebre. Manté activats avisos de calor a l’extrem oest. Dimarts no canviarà la situació encara que el termòmetre no s’enfilarà tant com diumenge o dilluns a la meitat est.

Mapa d'avisos per fort calor aquest dilluns
Mapa d'avisos per fort calor aquest dilluns | Meteocat

 

Esperançadora tongada de pluges i màximes més curtes entre el dimecres i dijous

Es preveu un breu canvi de temps entre el dimecres i el dijous
Dimecres i dijous es pot repetir l'observació d'aquest extraordinari núvol que es va veure dissabte vespre | Enric Agustí

 

Per a la pròxima refrescada, acompanyada de ruixats i tempestes, haurem d’esperar fins dimecres vinent. Els mapes del temps anuncien un canvi de temps força destacable, amb xàfecs sobtats de tarda entre el Pirineu i les comarques gironines, poden arribar a caure alguna gotellada a la costa nord. 

La inestabilitat seguirà el dijous. La calorada afluixarà casi 6 graus a l’interior de Barcelona, Lleida, Tarragona i Pirineu, amb màximes lleugerament per sobre els 30ºC en els indrets més càlids. Difícilment el canvi s’allargarà cap al cap de setmana perquè s'entreveu calor molt forta i anticicló.

Cap de setmana de temperatures extremes a la costa catalana

El sol i l'intensa calor dominarán gairebé tota la setmana
El sol i la intensa calor dominaran gairebé tota la setmana | Francesc Millán

 

Alguns models meteorològics fan pensar que divendres i dissabte les temperatures seran més extremes a la zona central i de la costa. El termòmetre podria saltar per sobre dels 35º fins i tot a prop de mar, amb sensacions tèrmiques de fins a 40º. El vent de ponent provocaria una perillosa situació de risc extrem d’incendis i temperatures extraordinàries a tota la costa.

Caldrà seguir l’evolució en els pròxims dies, falten encara molts: ara sembla que aquest nou pic de calor no s’allargarà al diumenge.