Catalunya Diari
El sol i la calor seran els protagonistes a finals de setmana

Divendres arribarà una nova calorada sufocant que durarà poc

Una nova massa d’aire nord-africana tornarà a presentar-se a casa nostra fent pujar els termòmetres fins als 38º a molts punts de l’interior del país, i fins i tot 40º a Ponent

No hi ha setmana que no passi sense patir algun episodi de temperatures extremes. Aquesta vegada arribarà divendres, amb una glopada d’aire càlid saharià que, juntament amb vents secs i reescalfats de l’oest, faran que les temperatures màximes tornin a enfilar-se arreu de Catalunya. A més, caldrà afegir-hi el cel terrós a causa de la pols sahariana. No obstant, aquesta situació durarà poc i afluixarà ja el cap de setmana, però serà la següent setmana quan les temperatures patiran un marcat descens amb ambient molt confortable. 

El plat fort s’espera que afecti les comarques de l’interior del país, especialment al Pla de Lleida, a la Catalunya Central i a l’Alt Empordà, amb alertes taronges. Aquí la temperatura màxima podrà passar dels 38º fàcilment, fins i tot podrien fregar-se o superar-se els40º.

Mapa d'avisos per forta calor aquest divendres
Mapa d'avisos per forta calor aquest divendres | METEOCAT

 

A la resta del país, la calor també farà la guitza, i és que es preveu que arribi a afectar a tots els municipis, llevat dels del Pirineu i dels més costaners. Tot i això, en aquesta darrera zona, la marcada xafogor  farà que la sensació tèrmica es dispari significativament.

En general, es preveuen màximes que rondaran els 36º i 37º, llevat del litoral i a les valls del Pirineu on quedaran per sota dels 34º. Les mínimes també quedaran altes, fent que la nit sigui feixuga i de difícil descansar, amb valors que en molts casos superaran els 20º i no només a la costa, sinó també a punts del prelitoral.

 

El temps anirà acompanyat de bonança, sol arreu i alguns núvols a la tarda a zones de muntanya del Pirineu. També durant la matinada i fins a primeres hores del matí hi haurà alguns núvols trencats a la costa, sobretot a Tarragona i al Delta de l’Ebre, que faran que la nit encara sigui més pesada.

Mapa de previsió per aquest dijous

Mapa de previsió per aquest dijous | CATALUNYA MÉTEO

 

Dijous de treva a l’espera de la forta calorada

Després de les tempestes de dimecres a la tarda al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est, deixant  fins a 20 l/m² a Montesquiu (Osona)  com a dada més important,  aquest dijous s’espera un temps tranquil, de fet el sol s’imposarà a totes les comarques catalanes durant el matí i també durant bona part de la tarda.

Aquesta monotonia només serà trencada pels núvols baixos fins a primera del matí a la costade Tarragona i al Delta de l’Ebre.  També arribaran alguns núvols alts i mitjans que deixaran el cel poc ennuvolat. A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu que, si deixessin escapar alguna gota, seria sobretot al cantó francès.

La temperatura seguirà pujant una mica més, preludi de la forta calorada per divendres. D’aquesta manera, aquest dijous s’espera que la màxima es mogui entre els 28º i 33º al Pirineu i al litoral, i entre els 33º i 37º a la resta del territori. La xafogor continuarà sent intensa al litoral, amb nit, de nou, tropical a diversos punts.

També et pot interessar...