Catalunya Diari

Catalunya en alerta aquest divendres per una forta calorada que afluixarà el cap de setmana

S’esperen valors propers als 40º a punts de l’interior del país. El litoral quedarà més al marge, però la xafogor no hi ajudarà. De cara al cap de setmana la temperatura anirà a menys

Catalunya torna a estar en alerta per temperatures extremes, i és que una nova massa d’aire nord-africana tornarà a marcar la jornada d’aquest divendres. Les altes temperatures d’aquesta glopada d’aire càlid, amb vents de l’oest secs i reescalfats, deixaran un ambient tòrrid a tot l’interior del país. I no només a les zones típiques, sinó que fins i tot el prelitoral se’n veurà afectat. No obstant, tot plegat durarà poc i al llarg del cap de setmana la calor afluixarà, a l'espera d'una marcada refrescada la setmana que ve. 

Després d'un dijous molt càlid en què s'han fregat els 40º a Ponent i vall de l'Ebre amb molta xagofor a la costa, divendres els termòmetres podran tornar-se a enfilar fins als 40º, o fins i tot, superar-se al Pla de Lleida i interior de les Terres de l’Ebre.  També es preveuen valors elevats que fregarien els 38ºC al Pla de Bages i Plana de Vic i a les valls del Prepirineu. De manera excepcional, aquesta vegada també patiran les comarques del nord-est, especialment l’Alt Empordà, la Garrotxa o el Gironès, amb temperatures que arribaran fins als 37º o algun 38º.

Mapa d'avisos per forta calor aquest divendres
Mapa d'avisos per forta calor aquest divendres | METEOCAT

 

A la costa, no es preveuen temperatures tan extremes, però sí que seran elevades i, juntament amb la xafogor, faran que la sensació sigui també canicular i molt pesada. Costarà dormir les properes nits, amb nits tropicals a molts indrets de Catalunya amb moltes mínimes entre 20º i 25º. 

Amb tot plegat, el divendres anirà acompanyat d’un cel serè i terrós,  a causa de la pols en suspensió, i amb la presència d'alguns núvols matiners a la costa i a la tarda al Pirineu, sense pluja.

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | CATALUNYA MÉTEO

 

Calorada per poques hores

Aquest nou episodi de temperatures extremes tindrà les hores comptades. Al llarg del cap de setmana, la temperatura anirà reculant, amb un ambient que cada cop serà més suportable. Els termòmetres se situaran, de cara el diumenge, amb valors més propis per l’època de l’any. Moltes màximes a l'interior es mouran entre els 30º i 35º i seran més baixes  a la costa, on la xafogor continaurà sent molt intensa. 

El temps es presentarà estable aquest dissabte, amb sol arreu de Catalunya. Tornaran a repetir-se els núvols baixos al litoral a primeres hores del matí, així com a la tarda al Pirineu, sense perill de pluja.

Previsió pel cap de setmana
Previsió per aquest cap de setmana | Catalunya méteo

 

Diumenge, els núvols aniran a més, sobretot durant la segona meitat del dia, deixant el cel mig o puntualment força ennuvolat. Durant el matí podria escapar-se alguna gota local, però serà especialment a la tarda i vespre quan la pluja arribarà a l’oest del país, sobretot al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Marcat descens de la temperatura la setmana vinent

La massa càlida nord-africana anirà desplaçant-se cap a l’est al llarg del cap de setmana, per deixar entrar una massa d’aire ben fresca a partir d’inicis de la setmana vinent. Els termòmetres cauran en picat, passant de les temperatures extremes d’aquest divendres a uns valors que a partir de dilluns se situaran per sota de la mitjana per l’època de l’any. 

I de moment, tot sembla indicar que la tendència és que es mantingui un ambient més fresc els següents dies coincidint amb el pont d'agost, sense el retorn de grans calorades a la vista.

També et podria interessar...