Imatge d'un cel rogent

Nou canvi de temps, muntanya russa de les TºC i vent fort el cap de setmana

Divendres ens llevarem amb ruixats a diversos punts. Els vents reescalfats faran que els termòmetres pugin i baixin en poques hores
Imatge d'un cel rogent
El vent serà el clar protagonista dissabte | MeteoMoià

El temps continuarà protagonitzat per l’arribada de canvis provinents de l’Atlàntic aquest cap de setmana, cosa que farà que les temperatures diguin l’adeu definitiu al fred hivernal dels últims dies. De fet, divendres arriba un nou front que farà que de matinada i al matí hi hagi molts núvols i ruixats a qualsevol punt. A més, arribaran vents de ponent que faran pujar encara més els termòmetres, inclús fregant els 20º al migdia en alguns punts propers a la costa.

Serà el dia menys fred de la setmana, a l’espera que les temperatures reculin de nou el cap de setmana, però res a veure amb el fred del pont. L’altra notícia serà el vent d’entre ponent i mestral que, especialment entre divendres a la tarda i dissabte, bufarà fort a les comarques de Tarragona, molts punts de les comarques del sud de Lleida, Barcelona, Catalunya Central, Empordà i zones elevades. Entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, les ventades poden superar els 100 km/h. 

En canvi, diumenge aquest temporal anirà clarament a menys, deixat pas a un dia molt més tranquil. Atenció a la nevada a la cara nord del Pirineu, especialment dissabte, quan podria saltar intermitentment a la sud. La cota es dispararà divendres, però dissabte tornarà a baixar amb ganes. A la resta, més estones de sol amb el pas d’alguns intervals de núvols, més freqüents diumenge.

Divendres 11 de desembre

De cara al divendres, 11 de desembre, el pas d’un front atlàntic càlid farà que, de matinada i al matí, els núvols siguin molt abundants arreu amb ruixats febles i passatgers que escombraran ràpidament tot el territori. A partir de mig matí, tot plegat serà història, però a la tarda es poden repetir xàfecs a les comarques de la meitat sud. La nevada també serà important i persistent a la cara nord del Pirineu, però la cota es dispararà i acabarà pujant fins als 2.400 metres.

El vent de ponent bufarà i farà que les temperatures es disparin en conjunt, especialment a prop de la costa, on, localment, es poden fregar els 20º, sobretot a la de Tarragona i de l’Ebre. Moltes màximes entre 14º i 19º, clarament més baixes al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est. El vent anirà reforçant-se i, a partir de la tarda, el mestral i ponent agafaran més força a la meitat sud.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 de desembre del 2020 al matí
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 12 de desembre

De cara al dissabte, 12 de desembre, la gran notícia serà el vent de mestral i ponent, que bufarà amb ganes a les comarques de Barcelona, sud de les de Barcelona i Lleida, Empordà, punts de la Catalunya Central i zones elevades de tot el territori. Atenció perquè a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona les ràfegues poden ser fortes o molt fortes, superant-se els 100 km/h en alguns casos.

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà a gran part del territori amb el permís d’alguns intervals de núvols passatgers i inofensius. No obstant, la nevada es reforçarà a la cara nord del Pirineu, on serà important a les cotes mitjanes i altes i, inclús, pot saltar intermitent a la cara sud. Compte perquè la cota baixarà inicialment fins als 1.600 metres, però posteriorment es desplomarà fins als 1.000. S’esperen gruixos importants a les cotes més elevades. Les temperatures baixaran arreu amb ambient més fred que no pas divendres.

Mapa de previsió a Catalunya el 12 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 13 de desembre

Finalment, diumenge, 13 de desembre, serà un dia més tranquil, ja que les ventades aniran clarament a la baixa i quedaran concentrades al sud amb cada cop menys força. La nevada del Pirineu també desapareixerà, mentre que el sol estarà enterbolit a estones pel pas de bandes de núvols, inclús amb núvols baixos al nord-est. No obstant, no s’esperen precipitacions, i les temperatures es mantindran semblants o baixaran inclús una mica més.

Mapa de previsió a Catalunya el 13 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

De cara a la setmana vinent, sembla que tindrem un nou canvi de temps que farà reactivar els ruixats i les nevades amb una nova baixada dels termòmetres que sembla que seria transitòria. Tot indica que les temperatures serien força normals per l’època a finals de setmana.