Catalunya Diari
Imatge d'un paisatge de plena tardor

Adeu a l’estiuet, l’hivern comença a apropar-se aquest cap de setmana

Les TºC baixen clarament amb ambient de plena tardor i nits fredes. Tot i això, dies totalment aprofitables

El temps ja fa molts dies que es comporta d’una manera poc normal per l’època amb temperatures que, als migdies, són totalment atípiques per aquestes dates. De fet, l’estiuet ha tocat sostre dijous, però té les hores comptades, ja que el front que ens està creuant i que ha fet reaparèixer el vent fort a l’Ebre i l’Empordà obrirà les portes a una massa d’aire clarament més fred que farà baixar amb ganes els termòmetres de cara al cap de setmana. 

Divendres ja notarem la refrescada al migdia, però serà sobretot dissabte quan notarem el descens al centre del dia amb ambient fresc arreu, a l’espera que diumenge remunti lleugerament el termòmetre. La baixada de les màximes serà d’entre 3 i 5 graus en conjunt. Atenció amb les nits del cap de setmana, ja que la majoria de mínimes es mouran entre els 0º i 5º amb ambient pràcticament de principis d’hivern. Hi haurà glaçades tímides fora del Pirineu. Ens haurem d’abrigar força a primeres hores.

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà arreu amb cel ras, i el vent de tramuntana i mestral acabaran marxant, així com les precipitacions a la cara nord del Pirineu. Malgrat algunes boirines matinals, no es repetiran, de moment, les boires extenses i localment persistents dels últims dies a l’interior.

Divendres 20 de novembre

De cara al divendres, 20 de novembre, ens llevarem amb més fred arreu, si bé tan sols quedaran unes temperatures semblants o una mica més altes allà on bufi el vent. De fet, el mestral i la tramuntana bufaran amb moltes ganes a l’Empordà, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona, si bé la mestralada anirà clarament a la baixa al sud a la tarda.

També manxarà amb ganes en zones elevades del Pirineu i Prepirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes activades per fortes ventades d’entre 80 i 100 km/h en aquestes zones, així com per mala mar a la Costa Brava:

Mapa d'alertes per fort vent i mala mar a Catalunya el 20 de novembre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent i mala mar aquest divendres | METEOCAT

El sol dominarà en conjunt, però hi haurà restes de núvols sense precipitacions a la cara nord del Pirineu, alguns núvols baixos a la costa i prelitoral de Barcelona i el pas de bandes de núvols alts i prims decoratius. Dia força radiant per aprofitar.

Les temperatures màximes quedaran més curtes arreu amb entre 10º i 15º en conjunt, si bé al litoral se situaran entre els 13º i 18º i al Pirineu quedaran més curtes. Fresca en conjunt de dia i fred de nit.

Mapa de previsió a Catalunya el 20 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 21 de novembre

Pel que fa al dissabte, 21 de novembre, ens llevarem amb un ambient clarament més hivernal arreu, amb moltes mínimes entre 0º i 5º, més baixes al Pirineu i zones elevades o de l’interior de la meitat nord. Tan sols quedaran pel damunt dels 5º a prop de la costa. Les màximes tocaran fons amb la majoria de valors entre 11º i 16º, ambient molt fresc i de plena tardor de dia. El sol dominarà arreu sense excepcions i el vent anirà desapareixent del sud i l’Empordà. Dia completament aprofitable a l’exterior.

Mapa de previsió a Catalunya el 21 de novembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 22 de novembre  

Finalment, el diumenge, 22 de novembre, serà un dia radiant i per aprofitar a tot Catalunya. El sol dominarà sense excepcions. Les temperatures màximes pujaran lleugerament amb ambient fresc en general i més agradable a prop de la costa, però la nit i les primeres hores tornaran a ser fredes de principis d’hivern amb glaçades tímides i locals fora del Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 22 de novembre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

La setmana vinent començarà amb pujada dels termòmetres, però tornarien a baixar a mitjans de setmana amb ambient d’avançada tardor i alguns indicis d’hivern. No obstant, no es veuen grans fredorades ni pluges a la vista.