Catalunya Diari
Imatge d'una font gelada

El fred toca fons aquest dimarts, compte amb les glaçades allà on hi hagi neu

La nit serà sota zero a gran part del territori amb glaçades fortes. Les TºC començaran a pujar a partir de dimecres

El fred tan intens que estem tenint aquests dies toca fons de cara al dimarts, 12 de gener, amb la nit més gèlida des del dia de Reis, tot i que sense arribar als valors tan extrems d’aquella jornada. Les glaçades seran fortes i compte, perquè als llocs de l’interior que van patir la nevada tan intensa i que ha deixat imatges impressionants, la neu es glaçarà i es convertirà en una autèntica pista de gel. Molta precaució amb les gelades, tant a les carreteres com als carrers i voreres d’aquestes àrees.

Pel que fa a l’estat del cel, la nit serà serena i el sol dominarà durant el dia. No obstant, hi haurà algunes boires gebradores, especialment al pla de Lleida, on s’haurà d’anar amb molt de compte a les carreteres pel possible gel que hi hagi a la calçada a causa d’aquesta boira. A partir de dimecres, les temperatures començaran a remuntar a poc a poc, però seguirà l’ambient de cru hivern. 

Mapa de previsió a Catalunya el 12 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

Les TºC toquen fons

Les temperatures tocaran fons aquest dimarts amb una nit que es preveu gèlida a tot el territori, inclús amb glaçades a la mateixa línia de la costa. Però serà a l’interior i, especialment, a la zona nevada on les mínimes seran molt baixes. Valors nocturns entre els -11º i -6º al Pirineu, de -7º i -2º al Prepirineu, de -5º a 0º a l’interior, entre -3º i 2º al prelitoral i de 0º a 5º a la costa, localment més baixa. Compte a les zones on hi ha neu, es convertirà en gel i haurem de vigilar de no patinar. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fred extrem de nit a gran part de les comarques de Lleida i de Tarragona:

Mapa d'alertes per fred extrem a Catalunya el 12 de generl del 2021
Mapa d'alertes per fred extrem aquest dimarts | METEOCAT

De dia també es mantindrà el fred de cru hivern amb la majoria de valors entre els 3º i els 8º, però al prelitoral de 5º a 10º i a la costa de 7º a 12º. Hi haurà inversió tèrmica al matí i tan sols canviaran aquestes previsions a les zones afectades pel vent, on la temperatura pot quedar més alta, tant de dia com de nit.

Calma en el cel

Pel que fa a l’estat del cel, la nit serà força serena i el sol dominarà durant el dia amb algunes boires gebradores a l’interior, sobretot a Ponent, on la combinació de boira i les temperatures sota zero  fan preveure glaçades molt blanques, compte a la carretera. A la tarda arribaran alguns intervals de núvols pel nord-est sense més conseqüències. El vent de mestral i tramuntana es deixarà sentir en conjunt, amb algun cop fort a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà.

Les TºC comencen a pujar

Els termòmetres començaran a remuntar molt lentament a partir de dimecres, però el fred seguirà sent ben viu a tot arreu amb glaçades nocturnes extenses encara. Al llarg de la setmana, les temperatures aniran pujant, però sembla que podríem tenir noves glopades d’aire molt fred properament. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.