Catalunya Diari
Imatge d'unes noies abatudes pel fort vent

Alerta per fort vent i ambient de ple hivern l’últim dia del pont

La neu pot aparèixer de nou fora del Pirineu fins a primeres hores. Les ventades seran intenses a moltes comarques catalanes

Aquest haurà estat segurament un dels ponts de la Puríssima més freds dels últims anys, almenys pel que fa a l’arribada sobtada de l’hivern després de setmanes amb ambient càlid per l’època. De fet, aquest dilluns hi ha hagut enfarinades fora del Pirineu a partir de tan sols 500 o 600 metres i durant les properes hores poden seguir caient ruixats passatgers a diverses comarques, incloent-hi la costa, amb una cota de neu que es mantindrà baixa i que pot deixar noves enfarinades a l’Altiplà Central, Muntanyes de Tarragona, Ports i zones elevades de la meitat nord.

No obstant, això ja no es repetirà a partir de mig matí de l’últim dia festiu i dia de la Puríssima, el dimarts 8 de desembre, ja que el gran protagonista serà el vent. Una mestralada que serà especialment forta o molt forta a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona entre la matinada i el matí amb cops que poden superar els 100 km/h, però que es deixarà sentir a tota la meitat sud, centre i zones elevades de Catalunya, així com la tramuntana a l’Empordà.

El cel seguirà variable, mentre que la neu ja caurà tan sols a la cara nord del Pirineu sense precipitacions a la resta a partir de mig matí i migdia. Els següents dies, seguiran arribant alguns canvis, però les temperatures aniran pujant a poc a poc.

Mapa de previsió a Catalunya el 8 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Alerta per fort vent

Pel que fa a la forta ventada d’aquest dimarts, afectarà especialment el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, on hi haurà el temporal de vent més intens de tot aquest episodi. De fet, entre la matinada i el matí, que és quan s’espera el plat fort de la mestralada, algunes ràfegues poden superar tranquil·lament els 100 km/h als punts típicament més ventats. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per vent molt intens a diverses comarques catalanes:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 8 de desembre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent aquest dimarts | METEOCAT

A la resta de Catalunya, el vent també es deixarà sentir a moltes zones del centre, resta de la meitat sud i zones elevades d’arreu del territori. Per exemple, els cops de vent seran intensos al pla de Lleida, mentre que arribaran més febles i de forma intermitent a l’àrea de Barcelona. A més, la tramuntana també entrarà a l’Empordà amb cops localment forts.

El temps no fa net

Pel que fa a l’estat del cel, els intervals de núvols seguiran circulant per tot arreu amb un cel molt canviant i variable. Per tant, seguirem amb un sol que no podrà lluir tot el dia, especialment a punts del nord del territori, però sense impedir que hi hagi força estones assolellades, especialment com més al sud i Ponent.

No obstant, de precipitacions n’esperem ben poques. De nit, matinada i primeres hores no es descarten alguns xàfecs a gairebé qualsevol punt, especialment al Prepirineu, nord-est i, de nou, a l’oest del territori, amb una cota de neu que encara es mourà al voltant dels 800 metres. En general serà poca cosa, mentre que a partir de mig matí i migdia la precipitació tan sols quedarà concentrada a la cara nord del Pirineu, on nevarà tota la jornada a pràcticament totes les cotes. De nou, una jornada blanca en aquesta zona de Catalunya.

Més canvis els propers dies

De cara a les següents jornades, seguiran creuant fronts que ens portaran cels canviants i, fins i tot, una nova tongada de ruixats entre dijous i divendres, però amb una cota de neu que pujarà. I és que les temperatures aniran remuntant a poc a poc, a l’espera d’un cap de setmana més tranquil i menys fred.