Catalunya Diari
Imatge d'unes fulles de tardor plenes de gebrada

El fred més intens de la tardor toca fons aquest cap de setmana

Les temperatures seran fresques als migdies i gairebé hivernals de nit amb glaçades fora del Pirineu. No s’esperen pluges

El canvi de temps que fa dies que anunciem ja el tenim aquí i aquest divendres hem notat una clara baixada de les temperatures acompanyada de vent intens al sud del territori i a l’Empordà, principalment. De cara al cap de setmana, els termòmetres tocaran fons dissabte, però sobretot de nit, quan les mínimes es desplomaran per sota dels 5º a gran part del territori amb glaçades fora del Pirineu. Ambient nocturn de principis d’hivern i el més fred que hem tingut fins ara aquesta tardor.

Al migdia ja no farà calor, direm adeu definitivament a l’estiuet, i tindrem un ambient fresc de plena tardor amb la majoria de màximes entre 11º i 16º, pujant lleugerament a prop de la costa diumenge, on farà més bonança. El sol serà el clar dominador amb dies radiants sense excepcions i tan sols algunes boirines matinals a l’interior que marxaran ràpidament. Malgrat el fred, serà un cap de setmana de sol radiant i molt menys vent, temps molt aprofitable.

Mapa de previsió a Catalunya el 21 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte fred però radiant

De cara al primer dia del cap de setmana, el dissabte 21 de novembre, ens llevarem encara amb més fred i un ambient de principis d’hivern. La majoria de mínimes es mouran entre els 0º i 5º, però compte perquè al Pirineu quedaran sota zero i poden arribar als -5º o per sota en diversos punts. També en algunes raconades de l’interior i zones elevades arribaran les glaçades, i tan sols a la costa quedaran entre els 5º i 9º. En definitiva, un ambient hivernal que ens obligarà a abrigar-nos molt bé si sortim d’hora al carrer i a encendre estufes i calefaccions arreu.

De dia també notarem una baixada dels termòmetres, tocaran fons aquesta setmana, amb un ambient molt fresc de plena tardor, deixant enrere definitivament l’estiuet dels darrers dies. La majoria de màximes es mouran entre els 12º i 16º al litoral i prelitoral, mentre que a la resta del territori se situaran de 9º a 14º. Començarem a notar que el desembre s’apropa.

Pel que fa a l’estat del cel, estarà ras arreu amb un sol radiant tota la jornada sense excepcions. Tan sols pot haver-hi alguna boirina o núvol baix molt puntual en algun tram de la costa i fondalades interiors a primera hora que marxaran ràpidament. A més, el mestral desapareixerà del tot a l’Ebre i la tramuntana anirà clarament a la baixa a l’Empordà a partir del migdia. En definitiva, un temps per aprofitar i gaudir.

Sense grans canvis diumenge

De cara al diumenge, 22 de novembre, el temps gairebé no es mourà ni una coma i el sol radiant continuarà sent el clar protagonista al cel de tot Catalunya sense cap excepció, tret d’algun interval de núvol baix matinal que es dissiparà ràpidament. El fred tornarà a ser intens a primeres hores i repetirem els valors hivernals del dissabte, mentre que de dia pujaran lleugerament els termòmetres, amb moltes màximes entre 12º i 17º, les més altes a prop de la costa.

Possibles canvis la setmana vinent

De cara a la setmana vinent, la començarem amb un augment de les temperatures, però a partir de dimecres tornaran a baixar, alhora que podríem arribar canvis en forma de ruixats i una inestabilització del temps que es mantindria els següents dies. Un extrem que encara s’ha d’anar confirmant, però el que sí que sembla segur és que l’ambient d’hivern es vol anar apropant a casa nostra a mesura que arriba el mes de desembre.