Catalunya Diari
Imatge de minves i calma a causa d'una situació anticiclònica

Aprofitem la calma de la Castanyada, possible gota freda a la vista

Farà més calor de dia, però les nits seguiran fredes. Atenció a la DANA i la possible llevantada que podrien arribar la setmana que ve

Seguint la dinàmica meteorològica d'aquestes darreres jornades, aquest  cap de setmana de la Castanyada i Tots Sants estarà marcat pel sol i les boires.  La presència de l'anticicló, que ja fa força dies que ens acompanya, seguirà garantint unes temperatures que, al migdia, seran més típiques de finals de setembre que no pas de finals d'octubre, ja que hi ha màximes que rondaran els 25ºC  a molts punts.

Tot i això, atenció perquè a la que marxi el sol, els termòmetres  cauran en picat al vespre. A primeres hores, seguirà el fred amb una marcada amplitud tèrmica, per tant, compte amb els refredats. A més, la inversió tèrmica també serà la clara protagonista del cap de setmana.  La setmana vinent el temps  es podria complicar de valent amb l'arribada d'una gota freda i una possible llevantada. Ho haurem d'anar seguint amb atenció

Castanyada amb molt contrast entre el dia i la nit

Pel que fa al dissabte, 31 d’octubre, dia en què a Catalunya  serà notícia per la Castanyada, el temps continuarà molt plàcid, amb sol i boires matinals a molts punts, així com alguns intervals de núvols baixos a primera i última hora en trams puntuals de la costa. Dia radiant amb calor una mica més marcada, entre 22ºC i 25ºC al centre del dia a molts punts. Només baixaran una mica les màximes al nord-est, on podria haver-hi alguns  núvols baixos, especialment a l'Alt Empordà.

Mapa del temps a Catalunya pel dissabte 31 d'octubre del 2020
El temps assolellat predominarà en general tot i alguns núvols baixos matinals i boirines interiors a primeres hores | Catalunya Diari

A la que marxi el sol, els termòmetres baixaran ràpidament i tornarem a tenir una nit i matinada fredes. D’aquesta manera, després d’un dia amb mànigues curtes a molts llocs amb ambient atípicament càlid, ens haurem d’abrigar més per menjar les castanyes i els panellets a la nit. Tot plegat coincidirà amb el canvi d’octubre a novembre i també amb l’espectacular Lluna blava la nit de Castanyada.

Més núvols baixos i boires a primeres hores

Quant al diumenge, primer dia de novembre i festa de Tots Sants, estarà marcat per un temps calcat al de dissabte, però amb petites diferències. Sembla que les temperatures tocarien sostre, mentre que hi hauria més núvols baixos matinals en trams de la costa nord-est  i també a les Terres de l'Ebre, a més de boires a l’interior. Tot i això, al llarg del dia, es desfaran totes aquestes boires  i núvols  baixos, però arribaran més bandes de núvols alts i prims que enteranyinaran el cel. Es manté el fort contrast tèrmic entre el dia i la nit.

Atents a una possible llevantada la setmana vinent

De cara a la setmana vinent, sembla que dilluns seguiríem amb la mateixa dinàmica de temps tranquil i càlid al migdia, però compte, perquè aquesta situació de calma i tranquil·litat no durarà gaire més enllà. Sembla que a partir de dimecres, el temps  vol canviar d'una forma i clara i contundent.

Encara és aviat per concretar l'abast d'aquests canvis, però tot apunta al fet que una potent bossa d'aire fred  atlàntica s'aïllaria a la península Ibèrica i acabaria formant una DANA  o 'gota freda' a l'oest peninsular. Això implicaria una primera complicació del temps  a Portugal i a l'oest d'Espanya.

A partir d'aquí, és quan s'obren diferents escenaris possibles. Alguns models indiquen que aquesta DANA  podria progressar cap al Mediterrani i afectar-nos de ple enviant-nos vents  de llevant, mentre que d'altres ens diuen que plouria molt menys, deixant la gota freda  ancorada a l'oest peninsular i, per tant, en quedaríem una mica al marge. Al llarg dels pròxims dies, seguirem de molt a prop com evolucionen els mapes  per tal de treure l'entrellat de tot plegat.