Catalunya Diari
Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred

Molt pendents aquesta setmana dels canvis importants pel Pont de la Puríssima

El temps estarà més mogut a mitjans de setmana, però l’arribada sobtada de fred d’hivern de cara al pont podria portar neu fora del Pirineu

El temps ha estat radiant i molt aprofitable a Catalunya el diumenge després d’uns dies molt ennuvolats i amb pluges que han arribat a deixar més de 100 l/m² al nord-est. Amb l’adeu a la llevantada, l’inici d’aquesta setmana seguirà sent molt tranquil, tot i que dilluns les boires seran persistents al pla de Lleida, molta precaució a tota la zona. Però el desembre començaria amb un nou canvi de temps sense conseqüències importants entre dimarts i dimecres, a l’espera d’un canvi molt més radical de cara al Pont de la Puríssima. 

I és que divendres arribaria un nou front que obriria les portes a l’entrada d’una massa d’aire molt fred provinent de l’Àrtic que faria desplomar les temperatures amb fortes ventades de mestral i tramuntana. El dubte és si hi haurà molta o poca precipitació, ja que la cota de neu es desplomarà per sota dels 1.000 metres i es podria veure nevar a cotes relativament baixes per primer cop aquesta temporada, inclús fora del Pirineu. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que encara queden força dies.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dilluns 30 de novembre

L’últim dia del mes, el dilluns 30 de novembre, estarà marcat per un temps molt tranquil que donarà continuïtat a la calma del diumenge. Però compte amb les boires, seran extenses i abundants a l’interior i persistents al pla de Lleida. Precaució en tota aquesta zona tot el dia. A la resta, sol intercalat amb el pas d’alguns núvols alts i prims, sense descartar alguns núvols baixos a la costa nord-est.

Temperatures sense canvis en general amb màximes d’entre 14º i 19º al litoral i prelitoral i de 12º a 17º a la resta, però l’excepció la trobarem al pla de Lleida, on farà fred tot el dia per les boires amb màximes de 4º a 9º tan sols. La nit continuarà sent de fred molt moderat arreu, però amb molta humitat que accentuarà la fredor.

Mapa de previsió a Catalunya el 30 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 1 de desembre

El primer dia del nou més, i oficialment l’inici de la temporada d’hivern (consulta aquí la previsió del temps per a tot el mes de desembre), començarà el dimarts, 1 de desembre, amb els primers canvis de la setmana. L’arribada d’un front farà que els núvols vagin a més arreu i a la tarda hi hagi ruixats al nord-est i, sobretot, precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu que baixarà dels 1.600 als 1.200 metres. I és que les temperatures baixaran entre lleugera i moderadament amb més fred i el vent començarà a bufar als dos extrems de Catalunya.

Dimecres 2 de desembre

De cara al dimecres, 2 de desembre, al matí encara quedarien restes de núvols i ruixats al matí a punts de la costa i prelitoral de Barcelona, sud de Girona i cara nord del Pirineu, però marxaran ràpidament i deixaran pas a una jornada més assolellada. No obstant, el vent de mestral i tramuntana bufarà amb força al sud de Catalunya i a l’Empordà, mentre que les temperatures baixarien encara més.

Dijous 3 de desembre

Pel que fa al dijous, 3 de desembre, el temps serà molt tranquil i no s’esperen pluges enlloc, però durant la segona meitat del dia els núvols alts i prims tornaran a anar a més de nord a sud com a preludi del nou canvi de temps. Les temperatures encara baixaran més i l’ambient serà molt fresc de dia, de finals de tardor, amb màximes de 9º a 14º la majoria.

Divendres 4 de desembre

De cara al divendres, 4 de desembre, ens arriba un canvi de temps important, i és que el pas d’un front atlàntic obrirà la porta a una entrada d’aire molt fred procedent de l’Àrtic. Si bé el vent de ponent farà pujar transitòriament les temperatures, es desplomaran després amb ambient que, els següents dies, serà gairebé de ple hivern. Arribaran algunes precipitacions divendres al Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu que es desplomarà ja per sota dels 1.000 metres.

Pont de la Puríssima

Pel que fa als quatre dies del Pont de la Puríssima, encara hi ha molta incertesa en la previsió, però tot sembla indicar que començarà amb molt fred arreu amb força sol i vent a gran part del territori i neu a totes les cotes a la cara nord del Pirineu. Un ambient pràcticament de ple hivern i nits força gèlides fora de la costa, amb mínimes sota zero allà on no bufi el vent.

Diumenge podrien arribar precipitacions al sud de Catalunya amb neu que podria aparèixer als Ports i a les muntanyes de Prades, mentre que el tram final del pont és encara més incert, tot i que sembla que la cota de neu pujaria, malgrat que continuaria el fred intens atípic per l’època. Allà on precipiti dissabte o diumenge, ho podria fer en forma de neu  a cotes força baixes, inclús als 500 metres, segons els mapes  actuals. Haurem d’anar seguint aquesta situació amb molta atenció els propers dies.