Catalunya Diari

Fins a 100.000 morts menys a l’any a Europa si s’aconsegueix reduir la contaminació

L’Agència Europea de Medi Ambient afirma que la qualitat de l’aire ha millorat al continent, però encara estem lluny dels nivells òptims

L’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) afirma que si els països membres aconsegueixen reduir els nivells de contaminació fins a uns valors més òptims s’estalviarien fins a 100.000 morts anuals arreu del continent. Així ho destaca l’informe de Qualitat de l’Aire a Europa 2019 publicat aquest dimecres, 16 d’octubre, per aquest òrgan europeu.

Malgrat que les dades indiquen una lleugera millora de la qualitat de l’aire arreu del continent, el cert és que els nivells es mantenen encara pel damunt dels que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i destaca que en grans àrees urbanes encara hi ha dades molt preocupants i amb casos greus de salut derivats per la pol·lució, així com danys a l’economia i al medi ambient. De fet, les darreres dades de l’any 2016 eren alarmants, amb un balanç de fins a 400.000 morts anuals a Europa a causa de la contaminació.

Les ciutats suspenen amb nota molt baixa

Malgrat que els nivells de contaminació han millorat en general al continent, el cert és que a les grans ciutats europees les dades encara són molt preocupants. L’informe afirma que gairebé tots els habitants d’aquestes zones estan exposats a nivells de contaminació que superen els límits indicats per l’OMS, amb dades obtingudes de 4.000 estacions instal·lades a diferents grans zones urbanes. 

Els contaminants que causen més problemes de salut són les partícules en suspensió, el diòxid de nitrogen i l’ozó en capes baixes. A Espanya, l’AEMA calcula que les partícules PM-2,5 van causar la mort d’unes 27.900 persones l’any 2015 i 24.100 el 2016.

També et pot interessar...