Catalunya Diari
apicultor-abelles

Alcover rep el Premi Iniciativa Medi Ambient per a la supervivència de les abelles

Les línies de treball del projecte són: recuperar els eixams per a la pol·linització, crear centres d'estacions pol·linitzadores i fer divulgació

Un projecte de l'Ajuntament d'Alcover que vetlla per la recuperació dels eixams i la supervivència de les abelles a Catalunya és el guanyador del XVè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 3.000 euros. Aquest guardó reconeix anualment projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès en àmbits com el medi natural, el paisatge, els residus, l'urbanisme, l'energia o l'aigua.

El projecte alcoverenc titulat 'Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural de l'Ajuntament d'Alcover' té com a base la supervivència de l'abella a Catalunya i la defensa de tot allò que aquest insecte ens reporta i que va més enllà dels seus productes. En aquest sentit, es preveuen diverses actuacions vinculades amb l'objectiu de REDICAT "recuperació dels eixams i de l'espai de pol·linització del món de les abelles".

Aquesta iniciativa ha generat un vincle entre diferents municipis emissors i receptors organitzant i creant unes estacions de pol·linització forestal, amb la idea de recuperar aquests eixams silvestres per pol·linitzar diferents zones de municipis amb biodiversitat fràgil. El procediment consisteix a col·locar les caixes niu com si fos un mobiliari urbà, amb la finalitat d'atraure les abelles dels nuclis de població amb la idea de salvar-les de perills diversos i evitar molèsties als veïns.

Les línies de treball d'aquest projecte són:  recuperar els eixams per a la pol·linització, crear centres d'estacions pol·linitzadores i fer divulgació. Actualment, de la demarcació de Tarragona hi participen municipis com Alcover, Arnes i Gandesa, i està previst que pel 2020 hi participin: Reus, Valls, Salou, entre altres interessats com Mont-ral i Cambrils.