Catalunya Diari
Imatge de les tortugues alliberades

Alliberen més de 200 tortugues al Paratge Natural de l’Albera

Aquests animals mediterranis permetran reforçar l’espècie a una zona on el nombre d’exemplars ha disminuït darrerament

Un total de 216 tortugues mediterrànies han estat alliberades al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera (Alt Empordà) amb l’objectiu d’incrementar la presència de l’animal en aquesta zona, l’únic reducte de població autòctona salvatge d’aquesta espècie de tot Catalunya. De fet, des de l’any 1997 aquest punt ha comptat amb l’alliberament de més de 3.100 exemplars d’aquesta espècie.

Aquestes tortugues provenen del Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, ubicat a la mateixa comarca gironina, i el seu alliberament forma part de la col·laboració entre el centre i la Generalitat en la consolidació de la població d’aquesta espècie al paratge. 

Últim reducte de població de tortugues mediterrànies

Actualment, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera acull l’últim reducte de població salvatge d’aquesta espècie a tot Catalunya. Als anys 90 aproximadament, com a resposta a la disminució de la població natural, es van iniciar programes de reintroducció d’aquesta espècie a diversos indrets de Catalunya, i gràcies a aquest treball, avui en dia també s’hi pot trobar al Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural de la Serra de Montsant.

En total, es calcula que en aquest paratge natural de l’Alt Empordà hi ha entre 7.000 i 15.000 exemplars de tortuga mediterrània, si es tenen en compte els que han nascut en plena vida salvatge i els que han estat reintroduïts i alliberats.

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l’Empordà fins al Montsià. Progressivament, però, les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com la destrucció del seu hàbitat o les captures  per destinar els animals a ús domèstic.

També et pot interessar...