Catalunya Diari
Imatge d'un operari de l'empresa Paleoymás amb dos exemplar de caragol poma extrets de l'Ebre a l'altura de Miravet

La CHE assegura que ha aconseguit contenir l'avanç del caragol poma aigües amunt de Tortosa

El control de la pesca, la barrera de ribera a Tortosa i la neteja de vegetació han contribuït a frenar-lo

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) assegura que ha aconseguit contenir l'avanç del caragol poma aigües amunt de Tortosa. L'organisme ha finalitzat aquest mes d'octubre la campanya de control de la plaga prevista per aquest 2019, que va començar el passat mes de maig. Segons es desprèn d'aquestes actuacions, el control sobre la pesca, amb la prohibició d'utilitzar esquers vius, però, sobretot, la barrera de ribera situada als ponts del Mil·lenari i del ferrocarril a Tortosa, així com l'eliminació de vegetació terrestre i aquàtica han contribuït decisivament a frenar-lo. A les proximitats de Tortosa, s'han retirat 461 exemplars adults i 2.210 postes.

A Miravet, la CHE apunta que no s'ha detectat presència de l'espècie en tota la campanya, fet que, asseguren, demostraria que les actuacions efectuades contra aquest focus durant els últims dos anys han resultat efectives —els controls, però, es mantindran en aquest tram al llarg del 2020 per garantir l'efectivitat de les actuacions.

Segons ha informat la CHE en un comunicat, des del passat 2017 i fins al pròxim 2020 el Ministeri per a la Transició Ecològica destina més de 530.000 euros en les tasques de control de la plaga. Les tasques per controlar el cargol poma les proximitats de Tortosa, en zona de Domini Públic Terrestre i en col·laboració amb la Generalitat, van començar el passat 2014. L'objectiu era evitar que s'introduís en el domini públic hidràulic, és a dir, aigües amunt de Tortosa. El passat 2017, els controls es van estendre també a Miravet, on es va detectar un focus puntual.

La campanya ha inclòs jornades de prospecció diürnes i nocturnes, amb la retirada d'adults i postes per aconseguir una major efectivitat. Unes tasques que s'han fet tant des de dalt d'embarcacions com des de la riba del riu. Setmanalment, també s'ha treballat en el desbrossament de vegetació de ribera, tant a Miravet com Tortosa, per facilitar la recerca de l'espècie i eliminar zones de resguard i alimentació. Tot plegat s'ha complementat amb la prospecció quinzenal del tram comprès entre aquestes dues poblacions per detectar possibles nou focus.

Crancs blaus atrapats per a la seva comercialització | cedida

S'incrementa la presència del cranc blau

Les prospeccions han permès també constatar la presència del cranc blau i que l'espècie augmenta la seva zona de colonització, que incideix en la població del caragol poma així com en la resta d'espècies amb les quals competeix en l'ecosistema fluvial. Els tècnics també han prestat especial atenció a la detecció d'eicòrnia, detectada el passat mes de setembre al terme municipal de Deltebre. A partir d'aquest moment es van adoptar mesures de vigilància i erradicació per part de la Generalitat.

Es tracta d'una planta flotant aquàtica invasora procedent de Sud-amèrica que s'utilitza per a finalitats ornamentals en jardineria, estanys i aquaris. Segons la CHE, suposa una amenaça per al riu Ebre perquè pot cobrir per complet el riu, impedint el pas de la llum i provocant una reducció dràstic dels nivells d'oxigen per la descomposició de la biomassa.

També et pot interessar...