La fam de l’ós Goiat cada vegada li està generant més enemics. L’animal es un gran depredador d’ovelles i cavalls que habiten entre el Pirineu català, aragonès i francès. És un ós conflictiu per als ramaders, perquè amenaça els ramats de tota la serralada i canvia contínuament de lloc.
Segons explica el diari ‘Público’, les Corts d’Aragó van aprovar dimarts passat una resolució simbòlica per obligar a deportar aquest jove mascle fora de les muntanyes pirinenques. El debat va ser molt polèmic i tensa les relacions dels governs d’Aragó i Navarra amb el francès i el català. Molts diputats i alguns consellers del govern aragonès reclamen que Catalunya i França assumeixin el cost dels danys que ha provocat.
L’ordre de les Corts aragoneses no és d’obligatori compliment però mostra el malestar dels ramaders del Pirineu. Només entre abril i juliol d’aquest any, se l’atribueixen 15 atacs a ovelles, xais, vaques i cavalls a la Vall d’Aran. Tanmateix, des de llavors a Goiat se li imputen almenys un atac a vedells, un altre a bens i tres a ruscs d’abelles a la comarca d'Osca del Sobrarbe.
A causa d’aquestes pèrdues, forces polítics pressionats pels interessos econòmics, sense tenir en compte els valors naturals que aporta l’espècie, pressionen al govern a iniciar la retirada de l’ós i exigeixen pagar indemnitzacions corresponents a les administracions responsables de la presència de Goiat. A més, demanen «posar tots els mitjans disponibles per censar els exemplars de plantígrad i de llop que hi ha a Aragó i a informar a través d'una pàgina web de la situació exacta de l'ós Goiat».
Aquesta proposició neguiteja molt als partits ecologistes perquè senyalar on hi ha l’ós seria fomentar la cacera furtiva. Comparen aquesta situació amb la que gestionen els francesos: els guardes forestals ofereixen dades de localització de només quatre dels 40 exemplars adults que hi ha a la serralada amb almenys un dia de retard per evitar caceres.
El conflicte està molt lluny de resoldre’s, ningú posa sobre la taula una solució definitiva per garantir la convivència entre aquests animals i la ramaderia. Mentre, els ramaders protesten i es convoquen manifestacions en contra de la reintroducció de l’ós i el llop, l’altre espècie que preocupa el seu instint natural.
Aquest estiu passat, la Subdelegació del govern a Osca ha imposat dues multes de la Llei Mordassa de 2.000 euros cadascuna, a cinc dels participants d’aquesta protesta amb pancartes i esquelles. Sembla que l’ós i altres depredadors històrics del país ja no tenen lloc al nostre paisatge pirinenc, els nostres interessos econòmics estan sobre la nostra fauna.