Catalunya Diari
Exemplar de nematode

Descobert un cuc amb tres sexes que viu en un llac tòxic

Aquesta espècie transporta les seves cries com un cangur. L’estranya criatura ha estat localitzada en un llac de Califòrnia conegut per les seves condicions extremes

Un grup de científics de Caltech, a l’estat de Califòrnia (Estats Units) ha presentat el descobriment d’una nova espècie de cuc que sembla d’un altre món. Viu al llac de Mono que conté unes aigües molt tòxiques,  on fins ara només es creia que hi podien sobreviure dues espècies.

L’animal ha estat batejat com Auanema sp., i té algunes característiques que el fan molt excepcional, com per exemple que presenta tres sexes diferents, pot sobreviure a una dosi d’arsènic 500 vegades superior a la que mataria un humà o la manera que transporta a les seves cries al seu interior, com si fos un cangur.

L’hàbitat d’aquest estrany ser és el llac Mono, a les serres orientals de Califòrnia, un àrea tres vegades més salada que un oceà i te un pH de 10, com el que té el sabó. Segons expliquen els investigadors a la revista ‘Current Biology’, fins ara es pensava que només hi vivien dues espècies: un petit crustaci i unes mosques bussejadores. Els actuals resultats mostren que hi viuen vuit espècies més, pertanyents a la classe de cucs microscòpics coneguts com a ‘nematodes’.

Les espècies de nematodes descobertes pels científics
Les espècies de nematodes descobertes pels científics | Caltech

 

L’estudi del cuc pot ajudar a millorar la salut de la població que beu aigua contaminada

Els científics han comparat la nova espècie amb altres que tenen el seu mateix gens i han trobat que totes són resistents a l’arsènic, estiguin exposades o no. És considerada una espècie extremòfila perquè sobreviu a condicions molt extremes, però també pot prosperar en condicions normals de laboratori. Han descobert que aquest animal té una gran predisposició genètica a la resiliència i a la flexibilitat, i per tant, a adaptar-se a situacions extremes com a entorns benignes.

Els investigadors volen utilitzar els resultats a la salut pública global, perquè si troben a que es deu l’èxit de supervivència de l’Auanema sp, podran aplicar aquesta resistència a tractaments d’aigües contaminades d’arsènic, un greu problema que està força estès al món.

També et pot interessar...