Catalunya Diari
Un alpinista escala un impresionante serac de hielo

Les glaceres suïsses han reduït la seva extensió un 10% en només 5 anys

Per culpa de l'escalfament global, s’han extingit 500 petites glaceres a l'últim segle a Suïssa

Els Alps suïssos segueixen la mateixa dinàmica que els seus veïns francesos, les seves glaceres es fonen ràpidament i les seves muntanyes perden el paisatge original com vam veure a Chamonix fa unes setmanes. L'Acadèmia Suïssa de Ciències Naturals afirmava aquest dimarts que les glaceres d’aquest país han perdut un 10% del seu total en els últims cinc anys, un nivell de fusió mai abans vist des que van començar les observacions fa 100 anys.

Si llegim les dades publicades, trobem que aquest abril i maig passat la capa de neu a les glaceres va ser entre el 20 i el 40% més gruixuda del que és habitual. En alguns punts a principis de juny es mesuraven fins a 6 metres de neu,  a causa de les extraordinàries nevades de l’hivern passat.

En canvi, durant les onades de calor de l'estiu d'aquest any, la fosa es va accelerar fins a arribar a nivells rècord. Com a resultat, la gruixuda capa de neu va desaparèixer totalment, i la forta fusió ha persistit fins a principis de setembre.

Les dades dibuixen una situació alarmant: en només 15 dies, el gruix de neu i gel que es va fondre a les glaceres va ser tan gran que és igual que el consum total anual d'aigua potable del país. «Això vol dir que, en els últims 12 mesos, s'ha perdut al voltant del 2% del volum total de les glaceres de Suïssa», expliquen els glaciòlegs suïssos.

El desgel porta un ritme de fondre 500 glaceres per segle

Un alpinista escala un impresionante serac de hielo
Un alpinista escala un impressionant serac de gel | Arxiu

Aquests experts adverteixen que a finals del segle passat més de 500 petites glaceres van desaparèixer. El 2019 ha vist desaparèixer la glacera Pizol, una de les primeres amb sèries llargues de l’evolució de la seva mida.

Un estudi presentat per l'Escola Politècnica Federal de Zuric assenyala que més del 90% de prop de 4.000 glaceres repartides pels Alps podrien desaparèixer abans que acabi el s. XXI  si no es frenen les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

No obstant això, els científics intenten consolar els amants del gel alpí explicant-los que el desglaç actual ha estat menys dramàtic que en els dos anys anteriors. El motiu és que l'hivern passat va ser molt nivós i fred i això ha ajudat a posar fre la desaparició de la neu permanent.

També et pot interessar...