Catalunya Diari
Capgrossos de granota toro trobats a les llacunes del Delta de l'Ebre.

La granota toro, una espècie invasora a punt de desaparèixer del Delta de l'Ebre

La ràpida actuació dels tècnics i l'eficàcia de les mesures preses aturen l'expansió d'aquesta espècie exòtica a l'espai natural

Els tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre confien poder donar per eradicada la granota toro l'estiu que ve. El juliol del 2018 saltaven un cop més les alarmes al Delta, amb la detecció d'exemplars de granota toro,  que per primer cop a l'estat espanyol, s'havien reproduït en un espai natural protegit. De capgrossos de granota toro, originària de l'Amèrica del Nord, se'n va trobar més de 900 entre el juliol i l'agost de l'any passat.  Es tractava de l'enèsim grup d'invasors a què s'havien d'enfrontar els tècnics del Parc Natural però aquesta vegada s'han aconseguit resultats contundents i positius.

La ràpida reacció dels tècnics va ser clau

A la tardor farà un any que no es detecta cap exemplar adult o capgròs ni se'ls sent raucar, però els tècnics deixaran passar un nou cicle reproductiu per assegurar-se'n.El confinament del nucli infestat, amb una tanca física que es va construir a contrarellotge, va ser clau per aïllar els exemplars que algun particular va alliberar a la zona del filtre verd i que es van reproduir.

Ara es fan mostrejos d'ADN ambiental, que faciliten la feina, garanteixen que l'espai estigui net i permeten detectar si queden granotes toro sense albirar-les ni capturar-les. A través de mostres d'aigua es pot detectar la presència d'aquests invasors i de moment, els resultats són també negatius.  Un fet que s'ha produït en part gràcies a la salinització de l'espai, ja que  la granota toro té poca resistència a l'aigua salada.

«S'ha fet allò que calia en el moment adequat»

Una tanca terrestre de més de sis quilòmetres i la salinització dels espais humits al nucli infestat del filtre verd del Delta han estat determinants per evitar la propagació, però  la feina no es donarà per bona fins que no passi un altre cicle reproductiu, a l'estiu vinent. «Ha de passar un any sense que es detecti cap exemplar», ha recordat la tècnica del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Nati Franch. Tot i això, se senten molt satisfets pels resultats aconseguits. «S'ha fet allò que calia en el moment adequat. Ara continuaran les tasques de vigilància per assegurar-nos que no queda cap granota», ha afegit. 

La granota toro prové de l'Amèrica del Nord i ja està estesa per moltes zones del món.
La granota toro prové de l'Amèrica del Nord i ja està estesa per moltes zones del món. | Animales en la web

 

Contenir una espècie invasora al Delta és «molt complicat», assegura, i més si es tracta d'un amfibi que es pot moure per l'aigua i, feta la metamorfosi, per terra. «Havíem d'avançar-nos. No podem només aïllar a l'aigua», continua. De fet, com ha apuntat Franch, amb la tanca ja feta, es van trobar exemplars de granota toro d'un any fora del perímetre de confinament.  «Van sortir abans d'acabar de fer la tanca i vam fer una campanya extra de mostrejos intensius i de salinització fora. Des de llavors no hem trobat res més», ha explicat la tècnica del Parc.