L’immens i catastròfic incendi de l’Amazònia devora la preuada selva, el pulmó verd del món, posant en perill la seva extraordinària biodiversitat i la sorprenent població nativa, enmig d’una creixent indignació popular, una tragèdia que els moviments ecologistes acusen la incompetència i els interessos econòmics del president de Brasil, Jair Bolsonaro.
Milers de persones i ONG van protestar ahir divendres davant les ambaixades brasileres contra la inacció de Bolsonaro i l’atac dialèctic que repeteix els darrers dies, qui insinua cada cop més agressivament que les ONG podrien ser les responsables dels incendis provocats a la selva amazònica, que s’estén de Brasil a Perú i Colòmbia. Tot i així, reconeix que aquestes sospites no estan provades.
Davant aquest desastre mediambiental, milers de persones es pronuncien per les xarxes socials mitjançant el ‘hashtag’ #PrayForAmazonas enviant missatges crítics, missatges solidaris, informació, etc., que l’han convertit com a tendència global. Tant a Twitter com a Instagram molts famosos han mostrat els últims dies el seu rebuig cap a l’incendi de l’Amazònia. L’allau de missatges i informació és tan brutal que hi ha gent que s’aprofita per compartir mentides i imatges falses del que està passant.
El verificador de l'Agencia AFP ha recollit alguns dels falsos rumors que desprestigien la campanya de solidaritat a les víctimes d’aquest desastre natural. Hi ha fotos i situacions descontextualitzades d’altres incendis i d’altres anys. Per exemple hi ha falsos rumors protagonitzats per animals cremats:
El hashtag #PrayForAmazonas fue tendencia para denunciar más de 70.000 incendios en la Amazonia, según el @inpe_mct. Pero también dio lugar a la viralización de fotos engañosas. Aquí un repaso de las verificaciones que hicimos al respecto #AFP
https://t.co/CQ9XIYy300pic.twitter.com/Nns555942Q — AFP Factual (@AfpFactual) August 22, 2019
També corren falses informacions de pluges que apaguen el foc, quan en realitat fa més de 20 dies que el foc s’estén descontrolat i sembla que finalment intervindrà l’exèrcit de Brasil per apagar les flames.
Muchas publicaciones pretenden mostrar que finalmente llueve en la Amazonia. Pero sólo aportan más confusión #AFP
1 Arriba: está en un libro editado en 2005
2 Abajo izq. aparece en blogs al menos desde 2009
3 La última es parte del video de un operador turístico grabado en 2013 pic.twitter.com/w3hjVouj0y — AFP Factual (@AfpFactual) August 22, 2019
O també hi ha qui envia vídeos de pobladors nadius que corren entre les flames per salvar animals i estan fora de lloc i temps. Fins i tot, els famosos s’equivoquen amb les imatges que comparteixen i alteren la realitat. Aquests són alguns exemples:
La leyenda de este otro video asegura que ocurre "hoy en día en el Amazonas". Pero las imágenes circulan desde el 6 de julio y muestran un incendio en la aldea Nao Xoha, donde vive la etnia Pataxó Hãhãhãe en Minas Gerais, un estado ni siquiera lindante con la Amazonia #AFPpic.twitter.com/dFR49SBGgj
— AFP Factual (@AfpFactual) August 22, 2019
Novak Djokovic, Madonna y Jaden Smith divulgaron una imagen tomada hace 30 años #AFPpic.twitter.com/N6znE5n3Fn
— AFP Factual (@AfpFactual) August 23, 2019