Catalunya Diari
A Ribera d'Ebre s'han consumit 3.280 ha aquest any

Els incendis d’aquest any ja han cremat 4.829 hectàrees

Es tracta de la segona dada més destacable dels darrers 14 anys, s’ha incendiat a Catalunya gairebé la superfície dels últims 4 anys

El dèficit pluviomètric i les onades de calor intenses de la primera meitat de l’any 2019 han provocat que els incendis ja hagin cremat 4.829 hectàrees del nostre territori, molt a prop del 2005 quan es van cremar 5.176 ha, i encara queda un mes calorós per davant. Aquest rècord contrasta molt amb un any 2018 en què va haver-hi precipitacions excepcionals i xifres per sota del normal d’hectàrees forestals cremades, segons ens explica TV3.

Aquest any s’ha consumit pràcticament la superfície dels darrers 4 anys, i la situació implica que es tracti de la segona dada més remarcable dels últims 14 anys. Tot plegat ens porta a actuar amb mil ulls, ja que els boscos del país es troben amb un elevat risc pel fet que qualsevol guspira pot desembocar en un gran incendi.

L’incendi més gran de la temporada va tenir lloc a les Terres de l’Ebre, entre el 26 de juny i el 7 de juliol, quan va coincidir amb la primera onada de calor, que va ser d’extrema gravetat, afectant algunes localitats com Vinebre, Maials o Flix. En aquest darrer municipi es van consumir 3.280 ha, es va originar a la Torre de l’Espanyol, i va ser el foc més virulent de Catalunya després dels incendis de l’Alt Empordà l’any 2012, on es van cremar 15.026 hectàrees de massa forestal.

El foc de la Ribera d’Ebre no és l’únic gran incendi d’aquest any

Al costat de la Ribera de l’Ebre, les comarques amb més superfície cremada l’any 2019 han sigut el Segrià amb 759 ha, la Vall d’Aran amb 241 ha i el Baix Ebre amb 220 ha.  Encara que el 70% dels incendis forestals succeeixin entre el mes de gener i juliol inclòs, queden dos mesos delicats en els que esperem no es sumi algun més a la llista. Per tant, haurem d’anar amb molta precaució i seguir amb molta atenció la situació.

També et pot interessar: