Catalunya Diari
Els incendis d'Indonèsia fan perillar moltes espècies en perill d'extinció

Els tràgics incendis a Indonèsia són iguals o pitjors que els de l’Amazones

El foc ja ha arrasat 330.000 hectàrees de selva, amenaçant el futur d’espècies que es troben en perill crític d’extinció en aquests delicats hàbitats com l’orangutan

Després dels greus incendis de l’Amazones registrats aquest estiu i que van ser el focus de totes les mirades. Després dels incendis a l’Àfrica, molt pitjors que els de l’Amazones on es van cremar moltes més hectàrees. Després de creure que la Terra ja no podria cremar més, els incendis han acabat arrasant les selves de Borneo i Sumatra a Indonèsia, amb un balanç molt tràgic per les espècies que hi viuen en perill d’extinció, com l’orangutan.

Si darrere dels incendis a l’Amazones hi havia interessos per guanyar terreny per a la cria de bestiar, en el cas d’Indonèsia és la producció d’oli de palma el que està impulsant la crema sense límits a la selva tropical més extensa de tot el món. I és que aquest producte, és un dels més utilitzats en la indústria alimentària i a la cosmètica, concentrant el 85% de la producció mundial a Malàisia i Indonèsia.

En tan sols tres setmanes, Indonèsia ha perdut fins a 330.000 hectàrees de selva tropical. Unes xifres esgarrifoses, que causen estralls a la biodiversitat d’aquestes zones. Diverses organitzacions conservacionistes ja s’han mobilitzat per a fer front a un desastre ecològic i biològic, fins al punt que han hagut de rescatar diversos orangutans que presentaven afeccions respiratòries del fum dels incendis.

Rescatar i salvar els orangutans

Alguns dels orangutans rescatats aquestes setmanes a Borneo se’ls ha trobat al mig de camps calcinats per les flames on tan sols hi quedaven alguns arbres. «Els orangutans que sobreviuen als incendis no els queda res per menjar i moren o queden aïllats sense poder retornar als boscos.  A més, en accedir a cultius o poblats estan en risc de ser atacats» assenyalava la biòloga i directora de l’organització International Animal Rescue (IAR), Karmele Llano Sánchez.

Aquesta no és la primera vegada que passa una cosa semblant a Indonèsia, ja que l’illa de Borneo va viure els seus pitjors incendis en dècades el passat 2015, quan van ser rescatats més de 40 d’aquests primats. Els orangutans rescatats, són traslladats a uns centres de rehabilitació on reben l’atenció necessària abans de ser reintroduïts en altres parcs nacionals.

Orangutans en perill crític d’extinció

L’orangutan de Borneoestà actualment classificat com una espècie en perill crític d’extinció per la UICN, juntament amb els orangutans de Sumatra. Entre les dues espècies, amb prou feines arriben als 50.000 individus en tot el món, sent els orangutans de Sumatra els que es troben en pitjors condicions, ja que la seva població tan sols conté 7.000 individus en l’hàbitat natural.

Les principals amenaces que afecten aquestes dues espècies són els incendis, la talla dels boscos on habiten per a la producció de fusta i oli de palma, la fragmentació del seu hàbitat que fomentada per la construcció de carreteres, la caça i el tràgic comerç il·legal de les cries al mercat negre.

També et pot interessar...