Després dels greus incendis de l’Amazones registrats aquest estiu i que van ser el focus de totes les mirades. Després dels incendis a l’Àfrica, molt pitjors que els de l’Amazones on es van cremar moltes més hectàrees. Després de creure que la Terra ja no podria cremar més, els incendis han acabat arrasant les selves de Borneo i Sumatra a Indonèsia, amb un balanç molt tràgic per les espècies que hi viuen en perill d’extinció, com l’orangutan.
Si darrere dels incendis a l’Amazones hi havia interessos per guanyar terreny per a la cria de bestiar, en el cas d’Indonèsia és la producció d’oli de palma el que està impulsant la crema sense límits a la selva tropical més extensa de tot el món. I és que aquest producte, és un dels més utilitzats en la indústria alimentària i a la cosmètica, concentrant el 85% de la producció mundial a Malàisia i Indonèsia.
The toxic haze from Indonesia's forest fires — in pictures pic.twitter.com/rOThuErEIZ
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 21, 2019
En tan sols tres setmanes, Indonèsia ha perdut fins a 330.000 hectàrees de selva tropical. Unes xifres esgarrifoses, que causen estralls a la biodiversitat d’aquestes zones. Diverses organitzacions conservacionistes ja s’han mobilitzat per a fer front a un desastre ecològic i biològic, fins al punt que han hagut de rescatar diversos orangutans que presentaven afeccions respiratòries del fum dels incendis.
2.3 million acres of land have been burned in Indonesia due to forest fires, hundreds evacuated, hundreds of schools closed in #Indonesia and #Malaysia due to the smoke: https://t.co/Ya5eczhAkS
We must save our forests.#StopDeforestation#ActOnClimate
Vid @ReutersGraphicspic.twitter.com/aJyrype1xk — Mike Hudema (@MikeHudema) September 19, 2019
This literally unbelievable.#Indonesia is looking like The Apocalypse . This isn't edited. This is caused by rampant fires.
After the outpouring & condemnation worldwide about the Amazon, surely this deserves similar coverage?#hazepic.twitter.com/P7jezAaLXN — Mat Salleh TV (@matsallehtv) September 23, 2019
Indonesia forest fires, smog brings country to a halt pic.twitter.com/FcBlVdv2aS
— CGTN America (@cgtnamerica) September 17, 2019
Alguns dels orangutans rescatats aquestes setmanes a Borneo se’ls ha trobat al mig de camps calcinats per les flames on tan sols hi quedaven alguns arbres. «Els orangutans que sobreviuen als incendis no els queda res per menjar i moren o queden aïllats sense poder retornar als boscos. A més, en accedir a cultius o poblats estan en risc de ser atacats» assenyalava la biòloga i directora de l’organització International Animal Rescue (IAR), Karmele Llano Sánchez.
Two orangutans, both estimated to be 20yrs old, have been rescued from a forest fire. One had a bullet lodged in its face, both were seriously dehydrated +found clinging desperately to the last trees standing in the middle of a burnt area of rainforest. Pls support @IAR_updatespic.twitter.com/KUhnA0uRd4
— Su Shimeld (@natureinart) September 19, 2019
Aquesta no és la primera vegada que passa una cosa semblant a Indonèsia, ja que l’illa de Borneo va viure els seus pitjors incendis en dècades el passat 2015, quan van ser rescatats més de 40 d’aquests primats. Els orangutans rescatats, són traslladats a uns centres de rehabilitació on reben l’atenció necessària abans de ser reintroduïts en altres parcs nacionals.
L’orangutan de Borneoestà actualment classificat com una espècie en perill crític d’extinció per la UICN, juntament amb els orangutans de Sumatra. Entre les dues espècies, amb prou feines arriben als 50.000 individus en tot el món, sent els orangutans de Sumatra els que es troben en pitjors condicions, ja que la seva població tan sols conté 7.000 individus en l’hàbitat natural.
Preserving critical #ape habitat in Indonesia & Central Africa...reducing health risks to #mountaingorillas by upholding tourism guidelines...collecting data on #orangutan populations. Want the full scoop on what our latest partners are up to? Visit: https://t.co/t4ZeioqLF2pic.twitter.com/AlLMJIU9mt
— Arcus Foundation (@ArcusGreatApes) August 2, 2019
Les principals amenaces que afecten aquestes dues espècies són els incendis, la talla dels boscos on habiten per a la producció de fusta i oli de palma, la fragmentació del seu hàbitat que fomentada per la construcció de carreteres, la caça i el tràgic comerç il·legal de les cries al mercat negre.
Crema l’Amazones, el pulmó verd del planeta en estat d’emergència pels greus incendis