Catalunya Diari
Las grajillas, pertenecen a la familia de los córvidos

L’espectacular intel·ligència dels ocells que reconeixen als humans perillosos

Les gralles reprodueixen un senyal d’advertència quan veuen una persona desconeguda o l’identifiquen com a un perill, advertint així a la resta del grup per prevenir-los

És conegut en el món animal que moltes espècies conviuen en grup per tal de trobar menjar i establir vincles reproductius i social, però un recent estudi sobre les aus publicat a la revista Royal Society Open Science, ha descobert que algunes aus no només estableixen aquestes relacions grupals, sinó que també aquests vincles els ajuda a protegir-se a l’hora de viure en grup.

Aquest treball, elaborat per uns experts de la Universitat d’Exeter, al Regne Unit, revela que les gralles, pertanyents a la família dels còrvids, són capaces de reconèixer i recordar a persones individuals i respondre de manera diferent segons si les veuen o no com una amenaça. A més, si detecten qualsevol mena de perill, comparteixen la informació amb els seus congèneres per a prevenir-los.

«Ser capaç de discriminar entre persones perilloses i inofensives probablement és beneficiós i, en aquest cas, veiem que les gralles poden aprendre a identificar a les persones perilloses sense haver tingut una mala experiència», explica Victoria Lee, investigadora del Centre d’Ecologia i Conservació de la Universitat d’Exeter i autora principal del treball.

Van descobrir aquest comportament en observar que quan una gralla reproduïa un senyal d’advertència en veure una persona desconeguda i identificar-la com una amenaça, les del seu entorn retornaven al niu més ràpidament. De fet, ho feien dues vegades més ràpidament que les gralles que no havien escoltat el crit de perill.

Un cervell molt desenvolupat

Tractant-se d’ocells, aquesta intel·ligència seria sorprenent si no fos perquè les gralles pertanyen a la família dels còrvids, on la seva intel·ligència ha arribat a ser equiparada amb la dels ximpanzés, malgrat que tenen un cervell molt més petit.

Los córvidos son una de las aves más inteligentes, a la altura de los chimpancés
Els còrvids són una família de les aus més intel·ligents, a l'altura dels ximpanzés | Agències

 

Això es deu al fet que tenen una major densitat neuronal a la part anterior del cervell, que està associada al comportament intel·ligent. Això explica, entre altres coses, la seva gran capacitat de recordar cares, comunicar-se de maneres sofisticades, cooperar, establir relacions amb d’altres de llarga durada i a empatitzar a partir de l’experiència pròpia.

També et pot interessar...