Catalunya Diari
Los pingüinos emperadores pueden perder más de la mitad de su población

El pingüí emperador en greu perill: un estudi aconsella prendre mesures urgents per protegir-lo

L’escalfament global està fent desaparèixer a marxes forçades el gel marí, el principal hàbitat de reproducció i alimentació d’aquesta espècie, i a conseqüència reduirà la seva població més d’un 50%

Una de les espècies més increïbles i estimades de l’Antàrtida, el Pingüí Emperador, es veurà tan perjudicada pels efectes del Canvi Climàtic que alguns experts aconsellen prendre accions urgents de protecció.

Aquests són els resultats que es desprenen d’una nova investigació que s’ha publicat recentment a la revista ‘Biological Conservation’, on un equip de científics ha revisat més de 150 estudis sobre aquesta espècie i el seu hàbitat. L’escenari futur amb l’actual tendència de la crisi climàtica fa preveure un augment de la temperatura i canvis dels patrons de vent que afectaran més negativament la presència del gel marí on els pingüins viuen, es reprodueixen i s’alimenten.

Fins i tot, alguns estudis mostren que les poblacions d’emperadors es reduiran una mica més del 50% durant aquest segle. Davant aquesta alerta, els investigadors recomanen a la UICN que catalogui l’espècie en el nou estat de «vulnerable».

Los pingüinos emperador dependen del hielo marino para la críaEls pingüins emperador necessiten el gel marí per a la reproducció de l'espècie  | Pixabay

Està a la línia roja de supervivència

En aquests moments l’animal es troba en una situació delicada, «quasi amenaçada» segons la Llista Roja de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa. L’estudi proposa que les millores de la previsió del canvi climàtic en relació amb els impactes a la vida salvatge antàrtica serien beneficioses, i recomana que el Pingüí Emperador s’inclogui en el Tractat Antàrtic com espècie especialment protegida.

L'autor principal de l'estudi, Philip Trathan, i expert de la British Antartic Survey, opina que la taxa actual d'escalfament a llocs de l'Antàrtida és més gran que qualsevol altra en el registre glaciològic recent. Tot i que els pingüins emperadors han experimentat períodes d'escalfament i refredament durant la seva història evolutiva, les taxes actuals d’augment global no tenen precedents.  

«Actualment, no tenim ni idea de com els emperadors s'adaptaran a la pèrdua del seu hàbitat de reproducció: el gel marí. No són àgils i pujar a terra a través de costeruts pendents litorals serà difícil», afegia Trathan. «Per a reproduir-se depenen del gel marí, però en un món en escalfament hi ha una alta probabilitat que aquest disminueixi. Si el gel desapareix, tindran poc o cap espai de reproducció».

Sin el hielo marino, los pingüinos emperadores perderán su hábitat natural
Sense el gel marí, els pingüins emperadors perdran el seu hàbitat natural | Pixabay

Urgència de més protecció

Ja fa anys que algunes organitzacions reclamaven la necessitat d'incrementar el grau de protecció  de l'espècie en adonar-se que les 54 colònies d'aquests pingüins  que hi ha escampades per l’Antàrtida s'enfrontaran a una gran mortalitat.

Peter Fretwell, coautor de l'estudi i especialista en teledetecció de la British Antartic Survey, va afirmar que «és possible que  algunes colònies de pingüins emperador no sobrevisquin en les pròximes dècades, per la qual cosa hem de treballar per oferir la protecció més gran possible a les espècies per donar-los la millor oportunitat».

També et pot interessar...