Les selfies amb animals s'estan convertint en un problemaque posa en risc l'existència de moltes espècies. No és un tema nou, ja que els científics fa anys que porten alertant dels perills de fer-se fotos amb animals en el seu hàbitat. Però aquesta moda va a més, en part per la influència de famosos com Roger Federer, Margo Robbie, Justin Bieber o Taylor Swift, que s'han fotografiat amb animals com quocas, tigres i cangurs.
El tema de les selfies amb animals s'ha colat a l'agenda de la recent Conferència Internacional de Pingüins celebrada en Dunedin (Nova Zelanda). Els científics han mostrat una recent preocupació per com s'està perdent el respecte per la vida salvatge i s'està normalitzant l'activitat de fer-se fotos amb animals.
Meet my new furry friend.
So happy to be back down under #HappyQuokka @westernaustralia #justanotherdayinWApic.twitter.com/YvgdMCs13u — Roger Federer (@rogerfederer) December 28, 2017
Cada vegada que una persona es fa una foto amb un animal salvatge pot estar interrompent els seus hàbits d'alimentació i reproducció i, fins i tot, reduir potencialment les taxes de natalitat, per no esmentar l'estrès físic i emocional que se'ls causa.
Segons Seddon, el fet que la població estigui cada vegada més urbanitzada allunya la gent de l'entorn natural i mercantilitza l'accés a la vida silvestre. I això acaba portant a la gent a posar amb animals salvatges sense reflexionar sobrel'impacte que pot tenir aquest gest.
Remember, if a tiger is performing tricks or is allowing you to take a selfie with them, they will have suffered abuse. Be a responsible tourist and walk away: https://t.co/GM5xH3aYb1#InternationalTigerDaypic.twitter.com/NnmY79tKEf
— World Animal Protection (@MoveTheWorld) July 29, 2018
«El problema amb aquestes selfies és que les imatges sovint apareixen sense cap context, per la qual cosa fins i tot si el missatge promou la conservació, aquest missatge es perd i totes les persones veuen que algú abraça a un pingüí, i també vol fer-lo», explica Philip Seddon, director del programa de vida salvatge de la Universitat d’Otago.
Un informe realitzat per l'organització World Animal Protection sobre les selfies de vida silvestre va mostrar un increment del 292% en aquest tipus d'imatges publicades a Instagram entre 2014 i 2017. D'aquestes, un 40% de les imatges es van qualificar de «selfies dolentes», és a dir, en les quals algú abraça, sosté o actua de forma inapropiada amb un animal salvatge.
Només a Nova Zelanda, s'han pogut observar turistes ballant amb lleons marins en perill d'extinció, perseguint pingüins d'ulls grocs o intentant abraçar al tímid i solitari ocell Kiwi, només per a fer-se una selfie.