Catalunya Diari
Ballena en Cala Figo

Mor una balena de 16 metres a Astúries després de quedar atrapada entre les roques

La balena està en un lloc de difícil accés i seria important treure-la, ja que la marea podria retornar-la al mar, amb el risc que suposaria per a la navegació

Un exemplar de rorcual comú, d'uns 16 metres de longitud, ha mort aquest dimecres després de quedar encallat a la cala del Figo, situada a Tàpia de Casariego, a la costa occidental asturiana.

L'animal, de gran volum i un pes de 20 tones, va ser localitzat per un pescador que va donar l’avís a la Coordinadora per a l'Estudi i la Protecció de les Espècies Marines (Cepesma), que va comprovar la presència de la balena entre les roques i que va traslladar la informació al Servei d'Emergències (SEPA).

 

Segons ha assenyalat el president del Cepesma, Luis Laria, l'animal va romandre durant més d'una hora colpejant contra les roques fins que va morir a la zona on va quedar encallat. Laria ha advertit que la balena està en un lloc de difícil accés i que seria important treure-la d’allà, atès que la marea podria retornar-la al mar, amb el risc que suposaria per a la navegació.

Un exemplar únic

Es tracta d'una espècie comuna a les aigües del Cantàbric, encara que en el cas d'aquest exemplar, presentava uns patrons de coloració poc habituals, i no hi havia precedents d'una balena d'aquest tipus encallada a la costa asturiana des de fa 25 anys.

Imagen de la ballena atascada en la Cala Figo, Asturias
Banyistes observant l'exemplar | Luis Lara

 

Luis Laria considera que seria interessant fer-li una necròpsia  per a comprovar què li havia passat, atès que, per a la seva grandària, no té el pes adequat. Considera, a més, important la recuperació del seu esquelet, i en aquest sentit ja ha traslladat a l'Ajuntament de Valdés i al Principat d'Astúries la seva disposició per a fer-se’n càrrec i així reemplaçar al que tenien al museu i exposar-lo quan es dugui a terme la seva reobertura.

Un rescat complicat

Els tècnics del Govern asturià van decidir que la millor forma de traslladar la balena era per mar i cap al port de Navia, a uns vint quilòmetres de distància del lloc. A partir de les 16.00 hores d'aquest divendres, van començar l'operació i van subjectar l'enorme cos de l'animal a un vaixell que acabaria  arrossegant-lo fins al port de Navia.

El cetaci va arribar a terra remolcat pel Salvamar Capella. No obstant això, l'operació s'ha complicat quan la cua que estava amarrada per a ser hissada s'ha partit i la  resta del cadàver ha tornat a caure a l'aigua, la qual cosa ha fet necessari recórrer a una altra grua per a intentar treure'l de l'aigua.

Posteriorment estava previst carregar la balena en un  camió de transport especial per a ser traslladada al lloc on se li realitzarà la necròpsia i es procedirà a eliminar les seves restes.

Imagen del traslado del cadáver de la ballena
Imatge del trasllat del cadàver de la balena | EFE

Aquest trasllat s'ha dut a terme aquest diumenge a primera hora, després de constatar que el pes de l'animal era de  47 tones en lloc de les 20 en què es va estimar inicialment, el que requereix disposar d'un altre vehicle amb major potència.

També et pot interessar...