Catalunya Diari
Imagen de una mariposa monarca

Surrealista mutació d'una mosca que pot provocar-te vòmits

Aquestes mosques poden alimentar-se de les toxines d'algunes plantes una vegada modificades genèticament. És la primera vegada que s'aconsegueix modificar unes mutacions evolutives en organismes multicel·lulars

Un equip de la Universitat de Califòrnia ha modificat genèticament la mosca de la fruita en un ‘verí’ volant que pot provocar el vòmit a qualsevol criatura, fins i tot als humans en quantitats prou grans.

L'equip va dissenyar genèticament a la mosca Drososphila melanogaster perquè poguessin menjar la planta Asclepias curassavica, coneguda com la flor de sang, i apropiar-se de les toxines contingudes a la planta, igual que fa la papallona monarca.

Aquesta és la primera vegada que un equip recrea en un organisme multicel·lular, un conjunt de mutacions evolutives que condueixen a una adaptació totalment nova a l'entorn, en aquest cas, a una nova dieta i una nova forma de dissuadir als depredadors, segons els resultats publicats en la revista ‘Nature’.

L'equip va aconseguir aquests resultats en modificar un únic gen, posant a la mosca les mutacions genètiques que permeten a les papallones apropiar-se del verí de la Asclepias curassavica. D'aquesta manera, les mosques, amb la mutació genètica nova, era mil vegades menys sensibles a les toxines que la mosca de la fruita comuna.

Una mutació amb pros i contres

L'amargor d'aquestes plantes per si sola és suficient per a dissuadir a la majoria dels animals, però una petita minoria d'insectes han après a alimentar-se d’aquestes plantes i de les toxines i a utilitzar-ho per a repel·lir als depredadors. Aquestes mutacions suposen un avantatge de supervivència clau per a la seva prosperitat per tot el món.

No obstant això, la resistència a la toxina té un cost. Les mosques modificades no es recuperen tan ràpid d'alguns trastorns, com les sacsejades. Així i tot, segons els investigadors, «el benefici de poder escapar d'un depredador és tan alt que, entre la mort i les toxines, les toxines guanyaran, fins i tot si hi ha un cost».

Imagen de una mariposa monarca
Imatge d'una papallona monarca | Ellen Woods, Cornell University

 

Els beneficis de les toxines de la Asclepias curassavica en els humans

Les toxines d'aquesta planta, són capaces de matar fins i tot a un elefant, i a qualsevol criatura amb un cor latent, inclosos els humans. Les cèl·lules del cor comencen a bategar amb tanta força que el cor falla. El resultat és la mort per aturada cardíaca.

Altres toxines d'altres plantes semblants, amb els mateixos efectes, s'utilitzen avui dia en medicina per a tractar la insuficiència cardíaca congestiva.

També et pot interessar...