Catalunya Diari
Mono aullador

Neix el primer mico aluata vermell a Colòmbia després de 20 anys

El nad ha nascut en un zoològic de Medellín, en un programa de conservació i reintroducció d’aquests primats, davant l’augment del mercat negre de compravenda d’aquesta espècie

En un zoològic de Medellín, a Colòmbia, han celebrat el naixement del seuprimer mico aluata vermell, tota una fita per al centre, ja que es tracta d’una espècie rara, nativa del país, i que, després de 20 anys, han aconseguit que neixi el seu primer exemplar.

Des de 1998 el Parc Zoològic de Santa Fe, a Medellín, va crear el Programa de Conservació, Rehabilitació i Reintroducció del Mico Aluata Vermell, com a mesura de prevenció davant l’augment del mercat negre de compravenda d’aquesta espècie. Durant 20 anys es va intentar que els exemplars del centre es reproduïssin entre ells, sense èxit. Tot i això, aquest 22 d’agost es va saber la notícia que havia nascut el primer mico vermell després de 2 dècades d’intents dins el programa.

L’entitat, que s’encarrega de rehabilitar aquest tipus de primats, ja ha aconseguit recollir-ne més de 300 individus, dels quals 121 han estat retornats als seus hàbitats naturals. El nounat, que ara mateix ja té dos mesos de vida, també serà reintroduït a un bosc de Magdalena Medio o del Bajo Cauca, durant els pròxims mesos, juntament amb la resta del seu grup familiar.

El cap del Departament de Biodiversitat de l’entitat, Julio Miguel Oyola Ceballos, va comunicar que el naixement del primat al centre és un bon indicador que mostra que els individus presenten condicions òptimes per afrontar amb èxit la seva vida en llibertat.

La reintroducció dels micos

El zoològic de Santa Fe treballa per evitar l’ús d’aquesta espècie com aanimal domèstic. Quan són introduïts en l’àmbit humà, se’ls hi crea estrès, les dietes no són les adequades i necessiten el seu grup familiar a prop.

D’aquesta manera, en moltes ocasions, quan les persones compren aquests micos, després de veure el comportament del primat en aquestes condicions d’estrès, els entreguen als representants de l’Autoritat Ambiental de totes les regions del país, perquè aquests micos siguin enviats al Parc Zoològic Santa Fe de Medellín, l’única entitat autoritzada per a rehabilitar aquests exemplars.

Mico aulata vermell
Mico aluata vermell | Twitter

 

Després d’entre 6 mesos i dos anys de rehabilitació, s’estudia el grau de progressió de l’animal per a poder-lo alliberar al medi natural. Un cop comprovat que està capacitat novament per a sobreviure al seu hàbitat natural, és reintroduït a la regió que l’Autoritat Ambiental escull. 

També et pot interessar...