Catalunya Diari
El desgel s'està accelerant a Groenlàndia

Un estudi augura que el nivell del mar podria pujar fins a 16 metres en un futur

Una investigació a la Cova d'Artà, a l'illa de Mallorca, obre un possible escenari desastrós sobre l'escalfament global lligat al que va ocórrer ara fa més de 3 milions d'anys

Científics de la Universitat de Nou Mèxic, la Universitat del Sud de Florida (USF), la Universitat de Columbia i la Universitat de les Illes Balears (UIB)  observen possibles paral·lelismes entre la deriva actual de l’escalfament global i el patró de les temperatures i el nivell del mar d'ara fa més de 3 milions d’anys, durant el Pliocè.

L’estudi, publicat a la revista 'Nature', se centra a la Cova d’Artà, a l’illa de Mallorca. Allà, l’equip dirigit per Oana Dumitru, doctorant de la USF i autora en cap de la investigació, ha descobert a través de més de 50 mostres que entre fa 3 i 4 milions d’anys la temperatura era 2 i 3 graus superior i el nivell del mar fins a 16 metres més altrespecte a l’època preindustrial. Aquest fet els dona pistes per poder plantejar un possible escenari de futur a la Terra.

Un increment del nivell del mar amb conseqüències catastròfiques

Els resultats posen de relleu les grans similituds existents entre l’actual canvi climàtic i les condicions que es donaven durant el Pliocè. En aquella època, el diòxid de carboni (CO₂),  tot i que per causes naturals, es trobava a uns nivells molt semblants als que tenim ara, al voltant de les 400 ppm -partícules per milió. Tot plegat fa pensar que la situació actual ens pot portar cap a un panorama similar, amb totes les conseqüències que això comportaria.

L’evidència que el nivell del mar fos de fins a 16,2 metres superior a l’actual augura el pitjor dels escenaris. Aquest encara més agreujat per les previsions que es fan lligades a l’augment de la temperatura dels oceans, cosa que provocaria una gran expansió de les aigües i, al seu torn, un increment encara més gran del nivell del mar. Calculen que podria tractar-se de 20 metres.

Gràfic de l'evolució del nivell del mar observada per satèl·lit entre 1870-2013
Gràfic de l'evolució del nivell del mar observada a través de satèl·lit entre 1870-2013 | NASA

 

En conjunt, els resultats projecten una possible pujada del nivell del mar al llarg de centenars de milers d’anys, coincidint amb el col·lapse de les grans masses de gels sobre Grenlàndia i l’Antàrtida.  Ara bé, l’escenari que preveuen  no es planteja amb majors concentracions de CO₂ a l’atmosfera i, per descomptat, tampoc amb un augment superior a 3º de la temperatura mitjana global.

També et pot interessar...