Catalunya Diari
El cisne ha construido el nido con restos de basura humana, un hecho cada vez más recurrente

Cada vegada més els ocells construeixen els seus nius amb les nostres escombraries

Diversos estudis científics confirmen la relació directa entre l'impacte ambiental de la nostra societat i la presència de residus als nius dels ocells

El món natural s'està omplint d'escombraries i fins i tot arriba al naixement de la vida, al capdamunt dels arbres on les aus incuben les cries. L’obra de l'ésser humà i el seu impacte en el medi ambient estan darrere de la quantitat de residus, cada vegada més gran, que els ocells incorporen als seus nius, segons una investigació internacional en què participen experts de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).

Segons informa l'agència Sinc, el treball s'ha publicat a la revista 'Environmental Pollution' i es tracta d'un recull de 25 investigacions realitzades fins a l’actualitat sobre el tema. En conjunt, mostren l'augment de la contaminació humana a l'ecosistema de les aus mitjançant l'Índex de Petjada Humana o petjada ecològica.

«El nostre estudi il·lustra que la incorporació d'escombraries als nius és una de les respostes de les aus a aquesta pressió humana. Els canvis en l'entorn natural poden implicar una disminució en els materials naturals que les aus fan servir per construir els seus nius, forçant-los a utilitzar materials humans com poden ser les escombraries», explica José I. Aguirre, un dels responsables del projecte.

L'investigador afegeix que la brossa abandonada per la nostra societat que més s'incorpora als nius conté alumini i, sobretot, plàstic, en forma de cordes o de restes com roba, burilles de cigarreta i una llarga llista de residus.

Les aus terrestres agafen més residus humans que les aus marines

La investigació detalla que les dades analitzades corresponen a 10.790 nius d’una important varietat d’espècies d'aus de tot el món. «La probabilitat d'incorporar escombraries és més alta a les espècies terrestres que les marines», assenyala Aguirre, si bé s'aprecia que el nombre d'estudis sobre espècies marines és superior al de les terrestres.

S’han adonat que els ocells incorporen les escombraries per diferents raons: com un substitut dels materials naturals  perquè no els troben, per enfortir les estructures, repel·lir insectes i fins i tot com a mètode de seducció decorant el niu amb plàstics cridaners.

Els biòlegs que quantifiquen els efectes d'aquestes escombraries a la vida quotidiana animal conclouen que s’ha d’aturar urgentment la pressió humana sobre el planeta. «La contaminació ambiental s'incrementa en la mateixa proporció que les conseqüències negatives i el risc ecològic ambiental».

També et pot interessar...