Catalunya Diari
Cabra salvatge

La població de cabres salvatges al Montgrí creix i ja n’hi ha unes 200 que viuen al massís

Tots els exemplars a qui s’han fet anàlisis sanitàries han donat negatiu a malalties com la llengua blava, la tuberculosi o la brucel·losi

La població de cabres salvatges al parc natural del Montgrí (Baix Empordà) ha crescut durant el 2019 i es calcula que ja n’hi ha unes 200 que viuen al massís. Durant els dos darrers anys, els agents rurals, personal del parc i tècnics de la Generalitat han fet seguiment de l’espècie, amb l’objectiu d’aconseguir que a la zona hi hagi una població estable de cabres salvatges.

De moment, ja s’han dut a terme tres censos, l’últim a principis d’any. El quart es farà entre aquesta setmana i finals de mes. A part de comptar el nombre d’exemplars, durant el cens també es fan analítiques a les cabres salvatges per saber si pateixen alguna malaltia. De moment, totes les mostres han donat negatiu en la llengua blava, tuberculosi o brucel·losi.

Actualment es considera que al massís del Montgrí hi viuenentre 175 i 200 cabres salvatges. Una xifra, però, que s’acabarà de confirmar a partir del quart cens, que es farà aquest novembre. Segons subratlla Agricultura, «la població actual és lleugerament més nombrosa que la del darrer cens, que es va fer a principis d’any, quan el nombre d’exemplars es va fixar en un mínim de 150».

El seguiment de la població de cabres salvatges al massís del Montgrí té per objectiu determinar quina ha de ser la millor gestió per aconseguir mantenir un nombre adequat i saludable d’exemplars. De manera que la seva continuïtat sigui viable, controlada i segura.

Cabra salvatge
Exemplar de cabra salvatge a Montserrat | Arxiu

Procedents de Sobrestany

El massís del Montgrí s’ha vist ocupat en els darrers anys per cabres salvatges procedents de l’abandonament de l’antic parc animal de Sobrestany, una instal·lació privada propera al municipi que va ser clausurada l’any 2008. Els individus escapats en el seu dia s’han anat adaptant al medi i reproduint-se, fins a conformar una població estable.

Aquesta població són de l’espècie autòctona  de cabres salvatges. Per tant, no hi ha indicis de la presència d’exemplars híbrids amb cabra domèstica o amb Ibex alpí. Això ha fet que la població tingui una baixa diversitat genètica i una elevada endogàmia, tal com es podia esperar pel seu origen en un grup de pocs exemplars escapats de l’antic parc zoològic de Sobrestany.

Això fa que en un futur s’hagi de replantejar el reforçament genètic amb la incorporació d’exemplars nous procedents d’altres zones de Catalunya, com ara la muntanya de Montserrat.

Aquesta nova realitat al massís del Montgrí fa necessari que s’hagi d’aprofundir en el coneixement sobre la població de cabres per evitar que es puguin generar problemàtiques i mantenir el just equilibri poblacional. En l’àmbit de Catalunya, la cabra salvatge també es pot trobar al massís dels Ports i en altres muntanyes de les Terres de l’Ebre, a la muntanya de Montserrat i Montsant i a l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i Val d’Aran).

També et pot interessar...