Catalunya Diari
Les girafes surten fora del comerç internacional d'espècies vives o de les seves parts, per protegir-les d'una futura desaparició

Protegeixen per primera vegada les girafes del comerç internacional d’espècies vives

Aquesta mesura s’ha aprovat aquest dijous passat a conseqüència de la reducció dràstica d’aquesta espècie, la qual té entre un 36 i un 40% menys d’exemplars que fa 30 anys

Les girafes han entrat dijous passat, per primera vegada en la història, en una nova mesura de protecció que consisteix en la restricció del seu comerç internacional, a causa de la seva progressiva desaparició, que oscil·la entre el 36 i el 40% de la seva població en els últims trenta anys.

Aquesta decisió va ser adoptada a la conferència dels 183 estats que participen en la convenció que regula el comerç internacional d'espècies de flora i fauna amenaçades, i que se celebra aquesta i la propera setmana a Ginebra. Una aclaparadora majoria de 106 països van votar a favor de la restricció del comerç d'exemplars vius i les seves parts, 21 en contra i 7 es van abstenir.

Els països de l’Àfrica central i occidental reclamaven aquesta nova figura de protecció a favor de les girafes, espantats per la reducció de la població d'aquests animals, però era criticada al mateix temps per un grup de països del sud del continent que van defensar els èxits dels seus programes de conservació.

D'ara endavant, tot comerç internacional de girafes estarà subjecte a un permís especial d'exportació o reexportació, que només podrà ser emès per les autoritats pertinents si aquestes consideren que l'operació comercial no amenaça la supervivència de l'espècie  en el seu medi natural.

Una espècie que camina cap a una desaparició silenciosa

Les girafes viuen en llibertat exclusivament a Àfrica i es calcula que actualment quedarien uns 50.000 exemplars, va dir a EFE el científic cap de la Secretaria que gestiona la convenció, Thomas Meulenaer. Els països africans que han liderat la campanya per protegir aquesta espècie estan desesperats pels pocs individus que queden en els seus territoris i creuen que restringir el comerç internacional ajudarà que l'espècie es recuperi i atraurà l'atenció internacional cap aquest problema.

El fort creixement demogràfic a l'Àfrica és la major amenaça per a les girafes, ja que els éssers humans ocupen cada vegada més territoris que formen part de l'hàbitat d'aquest mamífer, va explicar De Meulenaer. A més, les girafes són blanc de caça per la seva carn, la seva cua, la seva pell i com a trofeus.

Un grup de països del sud d'Àfrica (Botswana, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Tanzània, Zàmbia i Zimbabwe) va intentar evitar que la restricció de comerç s'apliqués a ells sota l'argument que les seves poblacions de girafes no només són saludables, sinó que han crescut en els últims anys. No obstant això, la conferència es va negar a fer excepcions, davant els quals aquests països van dir que rebutjaven la decisió i que presentaran esmenes.

La conferència dels països de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITES) reuneix fins al proper dia 28 a 3.000 experts de tot el món.

També et pot interessar: