Imatge d'un exemplar d'esturió europeu

En marxa la recuperació de l’esturió europeu al Delta de l’Ebre

L’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) acull des del març 4 exemplars d’aquesta espècie extingida a Catalunya provinents de França
Imatge d'un exemplar d'esturió europeu
Imatge d'un exemplar d'esturió europeu | Arxiu

 

El Delta de l’Ebre es prepara per viure la recuperació de l’esturió europeu ben aviat. Quatre exemplars d’aquesta espècie porten des del mes de març a les instal·lacions de l’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) provinents de França en el marc del projecte europeu ‘Life MigratoEbre’  amb l’objectiu de recuperar aquest tipus de peix a la zona, actualment extingit.

De fet, aquesta espècie porta extingida des dels anys 70 per culpa de la construcció de preses que impedien la lliure circulació d’esturions, cosa que afectava la seva reproducció. També va tenir part de culpa la seva sobreexplotació, ja que els seus ous s’agafaven per a l’obtenció de caviar per al consum humà.  En aquest vídeo s'explica el projecte de reintroducció de l'esturió europeu al Delta de l'Ebre. 

Espècie en perill d’extinció

Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN),  aquesta espècie es troba en perill ‘crític’ d’extinció i la seva recuperació és lenta  degut a que són animals que poden viure fins a 100 anys i la seva capacitat reproductiva no comença fins als 12 o 14 anys de vida. En el conjunt d’Europa, tan sols es coneixen dos grups d’esturions capaços de reproduir-se i es troben a França i Alemanya.

Tot i que aquesta espècie es va extingir a Espanya, el cert és que darrerament han aparegut alguns exemplars al País Basc i Galícia,  així com al Regne Unit, Dinamarca o Països Baixos. Unes aparicions que han omplert d’esperança als experts.

Reintroducció de l’espècie a l’Ebre

Els 4 exemplars d’esturions europeus que han estat traslladats fins a Catalunya per a la recuperació de l’espècie al Delta de l’Ebre són joves i tenen entre 7 i 8 anys. La seva funció serà la de reproduir-se i fer que els nous exemplars puguin ser reintroduïts a la zona. Unes actuacions que necessitaran uns quants anys per dur-se a terme i poder fer-ne un balanç.

La prioritat és que els 4 exemplars s’aclimatin al nou entorn, mentre que aquesta actuació forma part de les mesures previstes al tram final de l’Ebre per tal d’afavorir la reintroducció de noves espècies migratòries, segons es planteja el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), que dirigeix el projecte europeu ‘Life MigratoEbre’.

També et pot interessar...