Catalunya Diari
La erupción ha sucedido sin previo aviso y al menos ha muerto un visitante

Augmenten fins a 16 les morts per la forta erupció del volcà Whakaari a Nova Zelanda

Les autoritats de la zona han confirmat 8 víctimes i 8 desapareguts amb unes possibilitats de supervivència nul·les. A més, la xifra podria augmentar pel nombre de ferits, la majoria d'ells en estat molt greu

Almenys 8 persones han mort i 8 més segueixen desaparegudes, amb una possibilitat nul·la de supervivència, després de la impressionant erupció del volcà Whakaari, a Nova Zelanda aquest dilluns. Es tracta del volcà més actiu d’aquest país. Les dues últimes víctimes mortals són dos germans australians de 13 i 16 anys.

En el moment de l'erupció, hi havia a l'illa 47 persones, de les quals la meitat eren de nacionalitat australiana. Una vintena de ferits segueixen a l'hospital per cremades, la majoria d'ells en condicions molt greus amb més del 90% del cos cremat.

La policia ha admès en un comunicat que la identificació de les víctimes serà complexa, a causa de l'estat en què es troben alguns cossos. De moment, els equips de rescat encara no han pogut accedir a l'illa, després que l'agència geològica de Nova Zelanda ha advertit que hi ha un 50% de probabilitats que es produeixi una segona erupció volcànica. Aquesta nit passada, el moviment volcànic ha augmentat a nivells molt alts.

Investigació policial en marxa

Aquesta explosió volcànica té lloc després de la publicació d'una dèbil alerta d'erupció perquè els experts de l'Agència de Vulcanologia del país sospitaven que el volcà entrava en un període de reactivació del risc volcànic, tot i que van estimar que el nivell actual no representava perill directe per als visitants.

Les autoritats han obert una investigació criminal per saber si la desgràcia s'hauria pogut evitar. La investigació se centrarà en les  companyies de turisme  que van portar les persones a l'illa.

Segons l'inspector de policia nacional, John Tims, «encara és d'hora, caldrà analitzar les proves, parlar amb les persones i dur a terme la investigació». A més a més, es realitzarà una inspecció laboral, de condicions de seguretat, duta a terme per l'ens públic de treball de Nova Zelanda.