Catalunya Diari
Imatge il·lustrativa d'un parc eòlic

El Japó transforma les terres radioactives de Fukushima en zona d’energia renovable

Es construiran 11 centrals solars i 11 camps eòlics gràcies a la inversió milionària de diverses entitats financeres

Els errors estan per reconèixer-los i intentar arreglar-los. Això és el que ha decidit fer el Japó amb les terres radioactives de la central nuclear de Fukushima, que va patir el gran desastre arran del terratrèmol i tsunami de l’any 2011, i que ara vol convertir en una gran àrea de producció d’energia renovable. 

Així ho informa el portal ‘Nikkei Asian Review’, que afegeix que el país ha impulsat un projecte valorat en 2.750 milions de dòlars per dur a terme aquesta obra faraònica, que consistirà en la construcció d’11 plantes solars i 10 camps d’energia eòlica en terres cultivables i àrees de muntanya, molt afectades per la contaminació radioactiva.

El projecte ja s’ha posat en marxa i la recaptació del seu el finançament es vol enllestir com a màxim l’any 2024, amb la inversió de diverses institucions financeres del país, com ara el Banc de Desenvolupament del Japó o el Banc Mizuho.

Un estudi va determinar que la radioactivitat de Fukushima no hauria afectat a la salut dels humans
Un estudi va determinar que la radioactivitat de Fukushima no hauria afectat la salut dels humans | EFE

Un pas endavant per reduir la contaminació

Està previst que tota aquesta nova instal·lació arribi a produir prop de 600 megawatts d’energia, el que equival a dos terços de la que produeix una central nuclear com la de Fukushima. Tota aquesta energia servirà per abastir l’àrea metropolitana de la ciutat de Tokio.

I és que l’energia renovable encara representa només un 10% del total d’energia consumida al país nipó,  molt dependent encara dels combustibles fòssils com el petroli. Aquesta xifra se situa per sota de la mitjana d’altres països desenvolupats.

No obstant, la descontaminació de la planta i de la seva àrea d’influència serà llarga i costosa, ja que, malgrat que ja està en marxa, encara pot durar diverses dècades. El gran problema serà eliminar els prop d’1,15 milions de tones d’aigua radioactiva que encara hi ha emmagatzemades als dipòsits de la instal·lació.