Catalunya Diari

Traslladats a Israel deu nous voltors del centre de fauna de Vallcalent

Amb aquests deu exemplars, Catalunya ha cedit fins al moment un total de 114 voltors a Israel

Deu voltors recuperats al centre de fauna de Vallcalent de Lleida han deixat aquest dilluns les instal·lacions  de l'equipament per ser traslladats a Israel, amb l'objectiu de ser alliberats en aquest país.

L'actuació forma part del programa de reintroducció d'aquesta espècie al Pròxim Orient, en què el Departament de Territori i Sostenibilitat col·labora des de l'any 2015, mitjançant un acord amb l'Autoritat Israeliana de Parcs i Natura (INPA). Amb aquests deu exemplars, Catalunya ha cedit fins al moment un total de 114 voltors a Israel (vint durant aquest 2019), que reforçaran les poblacions del sud-est europeu i n'enriquiran la seva variabilitat genètica.

Israel ha registrat una davallada significativa de la població de voltors

D'aquests, quasi una seixantena han estat ja alliberats en diferents punts d'Israel. Israel ha registrat una davallada significativa de la població de voltors en les darreres dècades per diferents motius. Malgrat els esforços de conservació, la recuperació no s'està produint al ritme esperat. Per evitar-ne l'extinció, el govern israelià ha decidit importar-los d'Europa, ja que no hi ha diferències genètiques significatives entre uns voltors i altres.

Segons Territori i Sostenibilitat, l'èxit de la reintroducció pot beneficiar també les poblacions d'aquests carronyaires als Balcans i tot sud-est europeu, des d'on els exemplars més joves migren a Israel durant la temporada d'hivern. Els deu exemplars de Vallcalent han estat transportats en avió fins a Tel Aviv, des d'on es traslladaran als llocs d'alliberament on es quedaran uns mesos tancats a una gàbia d'aclimatació per tal que s'adaptin al nou entorn.

Israel ja ha documentat un mínim de dues reproduccions en estat salvatge dels exemplars catalans.  Alguns dels voltors enviats han estat incorporats a un programa de cria en captivitat de l'espècie mitjançant el qual s'han obtingut també ja quatre reproduccions.

Tècnics del centre de fauna de Vallcalent de Lleida traslladant un voltor en una gàbia | LleidaDiari.cat

Més entrades de voltors als centres de fauna

Durant aquesta tardor, el centre de fauna de Vallcalent de Lleida ha experimentat un augment en les entrades d'exemplars de voltor, principalment animals joves i inexperts que ingressen d'arreu del territori quan després de diversos dies sense poder reprendre el vol són localitzats i capturats per particulars o Agents Rurals. El voltor comú a Catalunya és una espècie protegida, però no amenaçada, atès que la població s'ha incrementat de manera molt notable els darrers anys. Darrerament, les entrades d'aquesta espècie s'han incrementat i actualment ingressen al voltant d'un centenar de voltors comuns en el conjunt dels centres de fauna de Catalunya.

Tècnics del centre de fauna de Vallcalent de Lleida traslladant voltors | LleidaDiari.cat

Segons el departament, l'increment d'ingressos es deu també a la recuperació de les poblacions de voltor comú. Segons el cens del 2018, actualment hi ha 1.628 parelles a Catalunya. Es troben colònies als penya-segats de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Noguera, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Priorat i el Segrià. Catalunya és dels pocs llocs del món amb presència de les quatre espècies de voltor (comú, negre, aufrany i trencalòs). La coexistència dels quatre voltors facilita l'eliminació de les restes animals dels camps i muntanyes, contribuint a mantenir el cicle ecològic de les zones naturals.

També et poden interessar...