Els experts paleontòlegs porten dècades buscant l'origen dels simis bípedes, els nostres avantpassats que van evolucionar fins a convertir-se en 'homo sapiens'. Sembla que la frenètica recerca veu la llum a la fi del túnel. Aquest dimecres, la revista 'Nature' anunciava la troballa de les restes fòssils d'una espècie de mico fins ara desconeguda que podria haver estat un dels últims ancestres comuns entre els grans primats i els humans.
Aquesta nova espècie ha estat batejada com 'Danuvius guggenmosi'. Les seves restes fòssils s'han trobat a un jaciment arqueològic prop de la ciutat de Pforzen, al sud d'Alemanya. Els paleontòlegs de l'estudi, de la Universitat de Tübingen, expliquen que es tracta d'una espècie que va viure fa 11,6 milions d'anys, durant el Miocè, en el període de temps que els primats i els humans van iniciar evolucions diferents.
D'aquest exemplar es conserven 21 fragments ossis de cúbit, fèmur, tíbia, vèrtebres i alguns ossos de les mans i els peus amb els que els experts han pogut reconstruir la seva morfologia i la manera de caminar. La reconstrucció d'aquesta espècie revela que l'espècie es movia d'una manera mai vista fins ara. El mico, d'entre 17 i 31 kg, posseïa unes hàbils extremitats superiors que li permetien penjar-se de les branques, com passa en el cas de bonobos i ximpanzés, com extremitats inferiors que el mantenien dret com els humans.
També s'ha observat que aquests éssers disposaven d'un dit gros en les seves potes, cosa que demostraria que podien caminar sobre la planta dels seus peus. Els investigadors consideren que aquest descobriment mostra la forma en què alguns simis van començar a caminar drets com nosaltres.
Tracy L. Kivell, investigadora de l'Max Planck Institute d'Antropologia Evolutiva d'Alemanya, col·laboradora de l'estudi, planteja que «des que el treball de Charles Darwin va proporcionar la base per a comprendre l'evolució humana, una de les grans preguntes ha estat quan, com i per què els nostres avantpassats van començar a caminar sobre dos peus».
Kivell argumenta que, si existeix un avantpassat comú que comparteixen tots els primats, la troballa d'aquesta nova espècie és la millor prova que tenim per desxifrar la història de com l'espècie humana va emprendre el llarg camí sobre dues potes fins a l'actualitat.
Experts com el director de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David M. Alba, confirmen que és una troballa molt important en l'àmbit de la paleoantropologia: és difícil trobar fòssils d'aquest tipus en bon estat de conservació que permetin reconstruir com es movia l'animal. Són proves molt bones que presenten el nou gènere de mico, però d'altra banda opinen que és exagerat dir que la nova espècie representi per si sola l'origen del bipedisme.