Catalunya Diari
Estructuras abandonadas de Prípiat, en Chernóbil

Txernòbil es converteix en un santuari per a la supervivència d’un cavall en perill d’extinció

Els cavalls de Przewalski són l'última subespècie restant de cavall salvatge. Ara, aquesta espècie ha trobat un refugi natural a les estructures abandonades de Txernòbil

Les instal·lacions i els edificis abandonats a la zona d’exclusió de Txernòbil proporcionen un refugi ideal per a una espècie de cavall en perill d’extinció. Aquest enclavament és un lloc perfecte per a garantir la supervivència d’aquesta espècie rara, els anomenats cavalls de Przewalski.

Investigacions anteriors van descobrir que aquesta espècie de cavall ara l’última subespècie restant d’un cavall salvatge. Fins a trenta-sis cavalls d’aquesta espècie van ser alliberats fa 15 anys als paisatges que limiten Bielorússia i Ucraïna per tal d’intentar recuperar la seva població.

Peter Schlichting, un exinvestigador postdoctoral a Savannah River Ecology Laboratory, va utilitzar càmeres activades per moviment per a capturar més d’11.000 imatgesde cavalls de Przewalski  que utilitzaven les estructures abandonades com a refugis, particularment els graners, que van quedar desertes després de l’accident nuclear del 1986.

La població dels cavalls en aquest indret s’havia duplicat el 2008. Tot i això, l’investigador Schlichting, ha realitzat un nou estudi amb la Universitat d’Arizona, i ha arribat a la conclusió que aquesta xifra probablement és massa baixa per a mantenir la població. 

Los caballos usan estas estructuras abandonadas como refugios, particularmente los graneros
Els cavalls utilitzen aquestes estructures com a refugis, especialment els graners | Universitat de Geòrgia

Necessitat de diversificar la genètica

Els objectius dels programes de conservació és mantenir la major diversitat possiblei prevenir l’endogàmia, assegurant que la població pugui suportar els canvis del medi ambient i sobreviure a llarg termini.

El nou estudi dut a terme per Schlichting, suggereixen prioritzar un recompte precís de la població d’aquesta espècie de cavall i determinar la seva diversitat genètica. «Quan es redueix la mida d’una població, es perd molta variació natural», comenta l’investigador.

Estructuras abandonadas de Prípiat, en Chernóbil
Estructures abandonades a Prípiat, a Txernòbil | PixaBay

«Els nostres resultats indiquen que els cavalls de Przewalski utilitzen rutinàriament aquestes estructures de la zona d’exclusió de Txernòbil. Aquestes estructures podrien servir com a punts focals importants per a la investigació i el maneig per obtenir informació demogràfica clau com l’edat, la proporció de sexes, la mida de la població i l’estructura genètica» afirmava Schlichting.

L’equip també va detectar que altres mamífers de mida mitjana i gran utilitzaven les instal·lacions abandonades durant l’estiu, com les llebres marrons, els cérvols, ants, porcs senglars, guineus roges, linxs, llops eurasiàtics i óssos, així com moltes espècies d’aus i ratpenats.

També et pot interessar...