Txernòbil es converteix en un santuari per a la supervivència d’un cavall en perill d’extinció

Els cavalls de Przewalski són l'última subespècie restant de cavall salvatge. Ara, aquesta espècie ha trobat un refugi natural a les estructures abandonades de Txernòbil
Txernòbil s'ha convertit en un santuari pels cavalls de Przewalski | Universitat de Geòrgia

Les instal·lacions i els edificis abandonats a la zona d’exclusió de Txernòbil proporcionen un refugi ideal per a una espècie de cavall en perill d’extinció. Aquest enclavament és un lloc perfecte per a garantir la supervivència d’aquesta espècie rara, els anomenats cavalls de Przewalski.

Investigacions anteriors van descobrir que aquesta espècie de cavall ara l’última subespècie restant d’un cavall salvatge. Fins a trenta-sis cavalls d’aquesta espècie van ser alliberats fa 15 anys als paisatges que limiten Bielorússia i Ucraïna per tal d’intentar recuperar la seva població.

Peter Schlichting, un exinvestigador postdoctoral a Savannah River Ecology Laboratory, va utilitzar càmeres activades per moviment per a capturar més d’11.000 imatges de cavalls de Przewalski que utilitzaven les estructures abandonades com a refugis, particularment els graners, que van quedar desertes després de l’accident nuclear del 1986.

La població dels cavalls en aquest indret s’havia duplicat el 2008. Tot i això, l’investigador Schlichting, ha realitzat un nou estudi amb la Universitat d’Arizona, i ha arribat a la conclusió que aquesta xifra probablement és massa baixa per a mantenir la població. 

Els cavalls utilitzen aquestes estructures com a refugis, especialment els graners | Universitat de Geòrgia

Necessitat de diversificar la genètica

Els objectius dels programes de conservació és mantenir la major diversitat possible i prevenir l’endogàmia, assegurant que la població pugui suportar els canvis del medi ambient i sobreviure a llarg termini.

El nou estudi dut a terme per Schlichting, suggereixen prioritzar un recompte precís de la població d’aquesta espècie de cavall i determinar la seva diversitat genètica. «Quan es redueix la mida d’una població, es perd molta variació natural», comenta l’investigador.

Estructures abandonades a Prípiat, a Txernòbil | PixaBay

«Els nostres resultats indiquen que els cavalls de Przewalski utilitzen rutinàriament aquestes estructures de la zona d’exclusió de Txernòbil. Aquestes estructures podrien servir com a punts focals importants per a la investigació i el maneig per obtenir informació demogràfica clau com l’edat, la proporció de sexes, la mida de la població i l’estructura genètica» afirmava Schlichting.

L’equip també va detectar que altres mamífers de mida mitjana i gran utilitzaven les instal·lacions abandonades durant l’estiu, com les llebres marrons, els cérvols, ants, porcs senglars, guineus roges, linxs, llops eurasiàtics i óssos, així com moltes espècies d’aus i ratpenats.

També et pot interessar...

"Troben al Sàhara la formiga més ràpida del món" "Les glaceres suïsses han reduït la seva extensió un 10% en només 5 anys"