Catalunya Diari
Nevada del 21 de novembre de 1999 davant la Facultat de Físiques de la Universitat de Barcelona.

20è aniversari de la nevada més prematura de la història a Barcelona

El 21 de novembre de 1999 va ser el dia de la nevada més intensa en 380 anys a Barcelona.

El diumenge del 21 de novembre de 1999 és i serà una data molt recordada per la capital catalana i molts habitants d'ella. Una gran nevada va començar cap a les 9 del matí a la part alta de Barcelona (Collserola) i va anar creuant la ciutat de nord-oest a sud-est.

Va ser una nevada local però molt intensa, la més intensa en 380 anys de dades i es va veure nevar fins a les mateixes platges. A prop de l'aeroport de Barcelona es van arribar a acumular fins a 10 centímetres. No hi ha precedents d'una nevada igual en un mes de novembre.

Diumenge excepcional

Entre les 10 i les 11 del matí va ser quan es va produir la intensitat màxima de la nevada. La ciutat va ser coberta per una capa de neu que va agafar a terra fins a les platges de Barcelona. Es van arribar a acumular fins a gairebé 10 centímetres a l'autovia de Castelldefels i 5 centímetres en tot l'eixample del centre de la capital catalana.  Fins i tot, les zones més baixes van arribar a veure neu a les mateixes platges. A la platja de la Nova Icària es van acumular 2 centímetres.

La sort ens va acompanyar

Una bossa d'aire molt freda procedent de centre d’Europa va entrar pel Pirineu i  aparentment, era una massa d'aire molt seca, ja que procedia del continent europeu sense passar per cap mar ni oceà, però va sonar la flauta. Gràcies a l'entrada d'un vent de mestral molt fred a la vall de l'Ebre juntament amb la tramuntana a l'Empordà es va crear un flux de vents de llevant, clàssic en aquestes situacions ‘rebuf’, més humits a la costa central catalana.

Aquest vent de llevant, combinat amb l'aire fred que hi havia a les capes altes de l'atmosfera, va acabar generant una nevada local a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Va ser una nevada màgica, en el sentit que les probabilitats que es produís precipitació eren molt baixes.  Va ser tant local que, en molts punts del prelitoral o altres punts del litoral del nord de l'Àrea Metropolitana no es van assabentar de res i feia sol.

Els meteoròlegs sorpresos per l'excepcionalitat del fenomen

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va explicar que els va sorprendre la intensitat de la nevada així com l'acumulació en tractar-se d'un mes de novembre. De fet, no hi ha constància de cap nevada més a la ciutat de Barcelona que hagi agafat a terra al llarg del mes de novembre en 380 anys que es té dades. Va ser una nevada totalment excepcional.