Imatge d'una planta de cereal afectada per la sequera el passat mes de març

El 33% de la collita de cereal a Catalunya d’enguany, perduda pel canvi climàtic

Així ho afirma l’Associació Agrària de Joves Agricultors, que explica que les comarques més afectades per aquesta situació són les de Lleida

Imatge d'una planta de cereal afectada per la sequera el passat mes de març
Imatge d'una planta de cereal afectada per la sequera el passat mes de març | ACN

 

Preocupació entre els pagesos de Catalunya per les greus conseqüències que comença a tenir el canvi climàtic a tot el territori. Segons explica l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), aquesta problemàtica ha provocat la pèrdua del 33% de la collita de cereal del conjunt de les comarques catalanes aquest 2019, havent-se recol·lectat ‘tan sols’ 793.888 tones de cereal fins ara.

Segons explica la mateixa associació, les fortes pluges de la tardor van retardar la sembra del cereal i, un cop va passar aquell període molt plujós, es van viure tres mesos seguits sense pluges. No obstant, aquesta xifra és global i no representativa de cara zona de Catalunya en concret, ja que la campanya del cereal ha estat «irregular», explica la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna. 

Els pagesos de Catalunya ja pateixen els efectes del canvi climàtic
Els pagesos de Catalunya ja pateixen els efectes del canvi climàtic | ACN

 

Les comarques de Lleida, les més afectades pel canvi climàtic

Sens dubte, aquesta problemàtica derivada del canvi climàtic ha afectat de forma molt especial totes les comarques de Lleida, zona que ha registrat una pèrdua del 38% del total de la collita del cereal enguany. No obstant, destaca el fet que les comarques de Girona i de la Catalunya Central han quedat força al marge d’aquesta situació i han pogut salvar la temporada.

En aquest sentit, Pruna creu que aquesta greu situació tindrà greus conseqüències de cara a l’economia dels consumidors. «Amb l'excusa que hi ha menys producció, els intermediaris poden apujar el preu, tot i que al pagès se li continuarà pagant el mateix, és a dir, un preu molt baix", ha explicat la presidenta d’ASAJA.

El cereal català ha perdut un 33% de la collita d'enguany per culpa del canvi climàtic
El cereal català ha perdut un 33% de la collita d'enguany per culpa del canvi climàtic | ACN

 

D’aquesta manera, Catalunya comença a patir d’una forma important i preocupant els efectes del canvi climàtic a nivell global. Una problemàtica que ja no té marxa enrere, però encara som a temps d’evitar que la situació empitjori si les institucions d’arreu del planeta es conjuren per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i impulsar mesures per revertir tot plegat.

També et pot interessar...