Catalunya Diari
Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu

La nevada deixa més de 40 centímetres als cims del Pirineu de Lleida i s'ha vist nevar fins als 800 metres

La nevada ha estat molt benvinguda per l'inici de la temporada d'esquí i hi ha hagut diverses complicacions de trànsit

ACTUALITZADA: 14/11/19 | 13:40H

No només les tempestes han estat la notícia d’aquest matí de dijous. La neu també ho ha estat des de primeres hores. Les precipitacions  de la línia frontal que esperàvem per aquest matí han arribat amb puntualitat des de l’Aragó i han viatjat d’oest a est afectant gran part de la serralada pirinenca. Han estat en forma de  neu per sobre de només 800 metres al Pirineu més occidental i per sobre de 1000 metres a l'oriental. 

En un principi, aquesta matinada ha començat a nevar fins i tot per sobre dels 1.500 metres però ràpidament la cota ha anat baixant i, s'ha acabat veient nevar fins a les cotes més baixes del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça. Localitats com Esterri d'Àneu, Barruera, Vilaller o fins i tot Pont de Suert han pogut gaudir de la primera nevada testimonial de la temporada.  La neu ha estat molt més abundant a les cotes altes i, a Espot, s'hi han acumulat fins a 40 centímetres de neu nova i, a  Baqueira-Beret, el gruix ja arriba a 60 centímetres.

Així rebien aquest matí a Esterri d'Àneu i altres localitats del Pallars Sobirà i de la Vall d'Aran la primera nevada a cotes baixes de la temporada.

Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu
Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu | Ramon Baylina

Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu
Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu | Ramon Baylina

Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu
Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu | Ramon Baylina

No només el Pirineu occidental s'ha vist beneficiat per la nevada. L'or blanc també ha caigut amb una certa abundància al Pirineu oriental, ahir mateix ens assabentàvem que Masella obria pistes i avui mateix, gràcies a  la nevada que ha deixat uns 15 centímetres a les cotes més altes de la Cerdanya, també s'hi ha sumat l'estació veïna, La Molina. La cota de neu ha anat baixant i també  a la mateixa plana ceretana s'ha vist nevar intensament  i algunes poblacions com Llívia i Puigcerdà han quedat enfarinades.

Problemes de circulació a molts indrets per sobre dels 1.300 metres

La neu ha causat problemes per circular a moltes carreteres, sobretot al Pirineu de Lleida, on a Pont de Suert,  a la N-230, s'ha arribat a necessitar cadenes per circular fins al Túnel de Vielha en ambdós sentits i s’ha restringit la circulació a vehicles pesants. Aquesta situació ha afectat a un total de fins a 30 quilòmetres. 

També la situació s’ha complicat i molt als ports de muntanya clàssics: Port del Cantó i Port de la Bonaigua. En aquest darrer cas, calien cadenes des d'Arties i també des d'Esterri d'Àneu fins a la Bonaigua. Ara ja ha deixat de nevar i la situació ha millorat notablement.  Des de les 13h, només es necessiten cadenes per passar el Port de la Bonaigua. 

La situació s’ha complicat fins a les cotes més baixes de l’Aran, el Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça, on també s'ha vist circular cotxes amb cadenes a moltes carreteres de les zones més baixes de la Vall de Boí.

Al Principat d’Andorra també es necessiten cadenes per circular encara per sobre dels 1.800 metres, però al matí ha arribat a nevar a tot el Principat i es necessitava l'ús de cadenes a partir d'Escaldes-Engordany a només 1100 metres. 

Recordem que si els propers dies pugeu al Pirineu, cal anar equipats i de no fer-ho, es posa en risc la seguretat viària com veiem en les següents imatges.

La nevada s’allargarà fins a primeres hores de la tarda

La part més forta de la nevada ja ha passat i la situació ha millorat notablement arreu del Pirineu. Malgrat tot, no es pot abaixar la guàrdia ja que aquesta tarda les temperatures aniran clarament a la baixa i encara farà més fred. Es pot arribar a veure nevar fins als 600 metres o puntualment per sota. 

En principi, no esperem grans gruixos de neu per sota dels 1.000 metres  però sí que podria seguir  nevant més irregularment com per a poder ocasionar algunes complicacions a les carreteres fins al Prepirineu. Aquesta propera tarda i vespre les nevades seran més febles i inconnexes.

Demà la situació millorarà clarament però caldrà estar alerta a les carreteres. Farà molt més fred que avui i la neu que caigui no es fondrà fàcilment.  De cara als pròxims dies, sembla que les nevades no es repetiran, però l’ambient durant el  cap de setmana serà gèlid amb temperatures negatives a pràcticament tot el Pirineu.

També et pot interessar...