asd

Més de 60 l/m² i moltes incidències per les fortes tempestes de la nit

Un arbres ha caigut a les vies del tren i hi ha 5 línies de Rodalies afectades entre el Baix Penedès i el Garraf, les comarques més afectades pels aiguats torrencials

Cotxe atrapat sota l'aigua en un pont de Vilanova i la Geltrú aquesta nit
Cotxe atrapat sota l'aigua en un pont de Vilanova i la Geltrú aquesta nit | Twitter

 

El canvi de temps ha arribat de forma sobtada a Catalunya i aquesta passada matinada una línia de fortes tempestes ha creuat molts punts del territori deixant alguns aiguats torrencials i molts problemes. Les comarques més afectades han estat les del Baix Penedès i el Garraf on les tempestes han estat especialment fortes, deixant més de 60 l/m², i provocant la caiguda de diversos arbres a les vies del tren que han tallat la circulació de combois amb 5 línies de Rodalies afectades durant hores. 

Concretament, el tall s’ha produït entre Cunit (Baix Penedès) i Vilanova i la Geltrú (Garraf), i les línies afectades han estat la R2, R13, R14, R15 i R16. A més, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla INUNCAT en aquestes dues comarques davant de la perillosa situació i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi ha emès dos avisos d’hidrologia pel perill de crescuda del cabal de les rieres en tota aquesta zona. 

En aquest sentit, Protecció Civil també informa que s’ha activat el Pla d’Autoprotecció (PAU) a la C-32 a Sitges-Castelldefels, on s’han hagut de tallar transitòriament dos carrils en direcció Barcelona per l’acumulació d’aigua a la calçada. A més, a Vilanova i la Geltrú hi ha hagut molts problemes derivats pel fort aiguat, ja que hi ha carrers i instal·lacions inundats (com ara l’estació de Renfe, aparcaments o baixos) o arbres caiguts pel fort vent. No es recorda un temporal tan fort a la ciutat des de fa dècades. 

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a 432 trucades relacionades amb 313 incidències fruit de les fortes pluges, amb el Garraf com la comarca més afectada. Per la seva banda, els Bombers han atès fins a 326 avisospels aiguats, tots relacionats amb inundacions i acumulacions d’aigua. Afortunadament, no s’ha hagut de lamentar cap dany personal en tot l’episodi.  

Les tempestes han començat pel Camp de Tarragona de matinada i han anat avançant cap a les comarques del nord de la Costa Daurada, gran part de les de Barcelona i han arribat finalment a les de Girona. L’arribada d’una massa d’aire molt més fred ha xocat amb l’elevada humitat, la calor acumulada d’aquests últims dies i l’elevada temperatura de l’aigua del mar. Tot plegat ha estat una bomba explosiva que ha provocat aquests aiguats.

On més ha plogut ha estat, sens dubte, entre el nord del litoral de Tarragona i sud del de Barcelona amb un espectacle al cel de llamps i trons i, en alguns casos, els aiguats anaven acompanyats de pedra o calamarsa i fortes ventades. De fet, s'han registrat fins a 1.411 descàrregues elèctriques que han tocat terra.

En canvi, a Lleida, comarques del sud de Tarragona i punts del nord no hi ha plogut gens o molt poc. En tot cas, la refrescada ha estat important arreu aquesta matinada. Aquestes són algunes de les imatges del temporal:

 

 

Llamp caigut aquesta nit a Olèrdola, al Penedès | Fran Lorenzo

Més de 60 l/m² al Baix Penedès

Les fortes tempestes han caigut de forma torrencial en alguns casos i han deixat més de 60 l/m² de forma local a la comarca del Baix Penedès, superant-se els 30 o 40 l/m² en altres casos entre la costa i prelitoral de Barcelona i Tarragona. També destaca la intensitat amb què queia l’aigua, ja que en tan sols 30 minuts s’han acumulat grans quantitats d’aigua: 

Els registres més importants han estat, sens dubte, els 65 l/m² del Montmell i els 56 de Cunit, ambdues al Baix Penedès. Aquests són els registres més importants recollits durant la darrera matinada:

 • Montmell: 65 l/m²
 • Cunit: 56 l/m²
 • Vilanova i la Geltrú: 46 l/m²
 • Vila-rodona: 44 l/m²
 • Sant Pere de Ribes: 42 l/m²
 • Valls: 40 l/m²
 • Sant Martí Sarroca: 39 l/m²
 • Tarragona: 37 l/m²
 • Vallirana: 28 l/m²
 • Sant Quirze del Vallès: 27 l/m²
 • El Prat de Llobregat: 26 l/m²
 • Barcelona: 20 l/m²
 • Castellbisbal: 20 l/m²
 • Reus: 17 l/m²

La situació millora però la refrescada es manté

La part més forta del front ja ha passat però aquest matí encara poden caure alguns ruixats forts al nord-est de Catalunya.  tot plegat, però, anirà a la baixa i s’obriran grans clarianes pel sud i Ponent, durant gran part del dia hi lluirà el sol, mentre que es mantindran els intervals de núvols entre Barcelona, Girona i al Pirineu. A la tarda es poden repetir alguns xàfecs a l’interior del nord-est,  però res a veure amb els d’aquesta nit.

El que més notarem avui serà el descens de la temperatura, ja que la calor serà molt moderada amb ambient més confortable arreu.  Màximes entre 25º i 30º la majoria. No obstant, entrarà la tramuntana a l’Empordà i el mestral a Tarragona i Ebre, que poden bufar amb força. En aquests punts, el vent serà reescalfat i poden pujar més les temperatures, però sense xafogor. El Meteocat alerta de fortes ventades a l’Alt Empordà.

També et pot interessar...