Catalunya Diari
El sol i la calor seran els protagonistes a finals de setmana

Catalunya torna a enregistrar un mes càlid i sec aquest setembre

En general, les temperatures han tornat a quedar per sobre la mitjana aquest setembre, mentre que les pluges han sigut escasses llevat de punts del Montseny, Costa Brava i litoral central

La dinàmica de temps eixut i calorós sembla que no vol canviar. Ja portem mesos i mesos on el dèficit hídric cada dia s’accentua més per la falta de pluges i les temperatures, segurament ajudades pel canvi climàtic, cada any són més altes respecte la mitjana climàtica dels darrers 25 anys a Catalunya.

Davant aquestes expectatives, tal com informa el Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de setembre ha tornat a enregistrar dades de temperatura per sobre la mitjana, essent novament un mes càlid arreu de Catalunya, ajudat també per un flux de vents de l’oest. També la pluja ha sigut minsa arreu, llevat d’alguns punts del litoral i prelitoral on les fortes tempestes han ajudat que el balanç de precipitacions sigui positiu.

Temperatures setembre

El flux de l’oest va inhibir tant les masses d’aire fred procedent d’altes latituds com les càlides procedents dels tròpics. Com a conseqüència, la temperatura ha estat amb valors per sobre de la mitjana climàtica però sense grans calorades com les que vam tenir els mesos de juny, juliol i, en menor mesura, també l’agost.

Destaquen les anomalies positives de +2,1º dels Hostalets de Pierola (Anoia), al Pantà de Darnius (Alt Empordà) o el  Santuari de Queralt (Berguedà), i els +2º de Cabanes, també a l’Alt Empordà.

 

Molt sec a les comarques de ponent

Segons indiquen les dades, la major part del territori ha recollit una precipitació inferior a la mitjana, però destaquen les quantitats enregistrades a Ponent, a les comarques lleidatanes, on el setembre ha sigut molt sec, de la mateixa manera que en alguns punts del prelitoral, com les serres del Montmell i Sant Llorenç del Munt.

Pluja setembre

Per altra banda, destaquen els màxims pluviomètrics al Montseny, a la Costa Brava i a punts de la costa central, com el Barcelonès, on el mes de setembre ha estat molt plujós. Aquest fet s’ha donat uns episodis que han anat de la mà d’unes pertorbacions que es van aprofundir a la Mediterrània provocant tempestes fortes que van descarregar amb força intensitat al litoral central.

Un bon exemple d’aquests temporals de pluja queda reflectit amb les dades, on a Barcelona s’han recollit fins a 163 l/m2. Altres dades destacables de les pluges són les següents:

  • Barcelona – Font del Gat: 164,3 l/m2
  • Barcelona – Raval: 151,3 l/m2
  • Calonge: 140,5 l/m2
  • Viladrau: 139,4 l/m2
  • Taradell: 138,8 l/m2
  • Tagamanent – PN del Montseny: 137,4 l/m2
  • Barcelona – Can Bruixa: 137 l/m2
  • Pantà de Sau: 136 l/m2
  •  Casserres: 135,3 l/m2
  • Gurb: 121,9 l/m2

També et pot interessar...